Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд. Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека.

Според нея това е абсурдно и засяга принципа за независимостта на съда.

По нейни думи у нас Висшият съдебен съвет е орган, доминиран и по закон, и по Конституция от политическата власт и прокуратурата, в частност от главния прокурор.

Елементарната аритметика показва, че останалите членове на ВСС не могат да формират необходимото мнозинство за избор на председатели на ВКС и ВАС, посочи тя и поясни, че това означава, че чрез влиянието си върху прокурорите в прокурорската колегия, и съответно във ВСС, прокурорите ще избират председателите на върховните съдилища у нас. За избора ще бъде необходима подкрепата на 17 от съдебните кадровици.

Магистратите от ВСС поспориха как да изберат нов шеф на ВКС

Магистратите от ВСС поспориха как да изберат нов шеф на ВКС

Георги Кузманов настоя да има само система за гласуване „за“

Калайджиева подчерта, че на практика главният прокурор е в състояние да държи в кадрово подчинение всички членове на прокурорската колегия, както и на действащите прокурори. По този начин се блокирала волята на останалите членове на ВСС.

"У нас правомощията на прокуратурата са до такава степен разширени, че те могат да плашат, включително политици и съдии и този страх се всява нерядко именно от страна на прокуратурата - било то по волята на нейните представители или по волята на техни кукловоди", отбеляза адвокатът.

Тя посочи, че няма възможност за възпиране на властта на главния прокурор от евентуален произвол.

Калайджиева бе категорична, че не може една институция да употребява правомощията си, за да сплашва хората, да им образува преписки и "да ги държи по чекмеджетата с векове или да ги вади от ръкава си като фокусник, когато пожелае или когато е необходимо в техните представи".

Според нея при създаването на настоящата Конституция не са мислени лостове за възпиране срещу произвол.

Припомняме, тази седмица предстои ВСС да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд.

Лозан Панов няма да предлага свой наследник

Лозан Панов няма да предлага свой наследник

Ще каже своето становище, когато се видят кои ще бъдат кандидатите