Николай Младенов е вторият политик, чието име е включено в разследването Pandora Papers, съобщава Нова телевизия.

Бившият военен и външен министър е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г. - няколко месеца, след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Самият Младенов пояснява пред bird.bg, че регистрацията на фирма, която се появява на негово име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци.

"През 2013 г., след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", обяснява той.

Запитан за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата, Младенов заяви, че не може да си спомни как точно е протекъл процесът. Той обаче уточни, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

От данните в Pandora Papers се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро годишно за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов обясни, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че оттогава тя не е активна.

Припомняме, че Николай Младенов беше сред спряганите за кандидат на ГЕРБ за президент. Той самият обаче отрече подобни спекулации.

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г.

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г.

Димо Гяуров вижда Pandora Papers като добра стартова платформа за разследване на ДАНС, НАП и прокуратурата

Припомняме и че вече стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от българските политици в досиетата "Пандора". Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Впоследствие от НАП обявиха, че са поискали допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

От своя страна самият Пеевски категорично отрече информацията, че е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Да не остане неразкрита кутия на Пандора, зове Радев
Обновена

Да не остане неразкрита кутия на Пандора, зове Радев

Президентът иска да научаваме от нашите служби, а не от чужбина за нарушаваните закони