Службите трябва да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора. Това заяви в Благоевград президентът Румен Радев по повод разкритията на Pandora Papers.

Според него възстановяването на стабилността минава през това българските граждани да научават от нашите служби, а не от чужбина за нарушаваните закони.

Радев подчерта, че в кампанията за предстоящите избори водещи трябва да бъдат идеите, а не компроматите, така че всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е и за какво се бори.

Относно думите на Лозан Панов, че Радев е "фалшив герой", президентът отвърна: Аз съм човек на дълга, а претенцията, че са герои, оставям на други.

"Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, защото и те са български граждани", коментира още държавният глава.

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г.

Близо 28 млрд. долара изнесени от България през офшорки за 10 г.

Димо Гяуров вижда Pandora Papers като добра стартова платформа за разследване на ДАНС, НАП и прокуратурата

Относно въпроса с високите цени на тока той заяви, че това е световен и остър европейски проблем. "Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални - отиват над 300 евро за мегаватчас. Вижте цените в България - 187 евро. Заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент", изтъкна Радев, но предупреди, че кризата ще продължава, тъй като е световна тенденция.

Той риторично запита какво са направили предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, вместо "с безхаберие да нокаутират системата и да я оплитат в схеми".

Президентът поздрави служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките за подкрепа на българския бизнес.

Безлов очаква десетки български компании в Pandora Papers

Безлов очаква десетки български компании в Pandora Papers

Той не знае дали Пеевски е излязъл от политиката

По негови думи цените за бизнеса са били либерализирани, без да се подготвят малките и средни предприятия. "Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес", припомни той и уточни, че служебният кабинет вече въвежда мерки в подкрепа именно на тези предприятия. По думи на Радев над 265 000 от тях ще бъдат подкрепени с облекчения, свързани с цената на тока - с от 15 до 30 лв. на мегаватчас.

Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги, обясни той.

По отношение на намаляването на ДДС за храните президентът посочи, че според правителството то трябва да се запази до отшумяване на кризата.

Променят правилата на борсовия пазар след шоковото поскъпване на тока

Променят правилата на борсовия пазар след шоковото поскъпване на тока

Предвижда се премахване на "застраховка-гаранция"

В Благоевград президентът участва в откриването на нов завод за производство на ортези (медицински изделия, подкрепящи и предпазващи двигателната система в случаи на травма или заболяване). Инвестицията е от Германия на стойност над 10 млн. евро и разкрива около 300 нови работни места.

Той проведе и среща с Неврокопския митрополит Серафим, районния мюфтия Осман Кутрев и областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Общественици и представители на бизнеса и културата в Благоевград настояха за довършването на Транспортен коридор 8, който ще даде перспектива за по-добрата връзка на областта със съседните страни. Радев подкрепи тези искания и подчерта, че линиите на комуникация и свързаност трябва да бъдат развивани не само с изграждането на транспортни връзки, но и чрез подобряването на отношенията със съседните държави във всички аспекти. Той подчерта, че европейската перспектива на Република Северна Македония също е важна за развитието на района, защото това ще даде повече възможности за сътрудничество и ще улесни комуникацията.