В Pandora Papers има поне 10 пъти повече български фирми регистрирани като офшорни компании. Това смята Тихомир Безлов, експерт в Института за изследване на демокрацията. Относно името на Делян Пеевски, което е сред разследваните в досиетата "Пандора", Безлов коментира в студиото на БНТ, че в западните страни политици, които имат такива сметки, просто са изчистени от партиите си и от политиката.

Излизането, условно казано формално, на Делян Пеевски, ние не знаем дали е излязъл от политиката, според Безлов. Това се е случило още през април месец, когато стана ясно, че вероятно ще влезе в списъка "Магнитски". Интересният въпрос е кой е вторият политик, защото, както чухме анонса, има двама бивши политици, което е много широко понятие, обясни Безлов.

Темата коментира и икономистът Емил Хърсев.

Сложно е да се докаже престъпление, по-скоро идеята е за създаване на една всеобща нетърпимост за страните с благоприятен данъчен режим и има една основна цел - увеличаване на фискалния натиск върху собствениците на корпорации. Това е единственото, което може да се каже със сигурност, смята Хърсев.

Всичко останало са само презумпции за престъпления, които трябва да се докажат - някои от които са доста нереални. Очевидно е, че това престъпление се свързва основно със страните, в които хората не работят, а иначе другаде се извършват престъпленията, допълни експертът.

По-малко от час прекара Делян Пеевски в ДАНС

По-малко от час прекара Делян Пеевски в ДАНС

Казал съм каквото трябва, беше единственият коментар на бившия депутат

Припомняме, стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от българските политици в досиетата "Пандора". Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Впоследствие от НАП обявиха, че са поискали допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

От своя страна самият Пеевски категорично отрече информацията, че е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Вчера ДАНС извика бившия депутат Делян Пеевски на разпит. Там той прекара по-малко от час.