7 г . на поста председател на ВКС е време, за което всеки може да види какво съм направил, всички битки, които съм водил.

Кандидатът за президент Лозан Панов пред бТВ обоснова решението си да се кандидатира за президент като последователност и желание темата за съдебната система да изведе на едно ново ниво, за да се обясни на хората защо е необходима същинска съдебна реформа. Панов използва определението "безсилен" за времето, прекарано във ВСС.

Той бе категоричен - "ако сме бедни, причината е, че контролните механизми в държавата не работят, те работят за една друга държава и по друг начин. Ако се краде, причината е, че контролните механизми не функционират, прокуратурата е част от тези механизми."

Лозан Панов няма да предлага свой наследник

Лозан Панов няма да предлага свой наследник

Ще каже своето становище, когато се видят кои ще бъдат кандидатите

Панов се върна на 2016 г. и даде пример с изследване на ЕП в България, според което 32 млрд. лв. се крадат, които ако отидат за социални дейности и здравеопазване, ще е различно.

Една президентска институция трябва да има характер - тя не е само брошка на ревера и формална представителна власт, смята Панов. Той даде пример с избора на главен прокурор - тогава ВСС, когато София беше окупирана като във военна обстановка.

Какво би направил на мястото на президента Румен Радев по отношение на главния прокурор - не би подписал указа за назначаване на главен прокурор, дори и това да е нарушаване на Конституцията и да доведе до импийчмънт или оставка. Според Панов тогава настоящият президент Радев "избра себе си, пред това да запази народа си."

Лозан Панов бе категоричен, че "човек не може да е безконтролен в нито една държава".

На въпрос кой му е предложил да е кандидат за президент - това е станало миналата сряда, когато Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" разговарял с него. Не вярвам в новите месии, посочи отново Панов и обясни, че е решил, че е логично да продължи своята битка, а ако се откаже, би било председателство от каузата на Правосъдие на всеки.

Той отрече думите на Боян Магдалинчев, председателстващ ВСС, че е бил канен преди 5 г., както и преди 3.5 г. да се кандидатира за президент.

ВСС не е изненадан от кандидатурата на Лозан Панов
Обновена

ВСС не е изненадан от кандидатурата на Лозан Панов

Според Магдалинчев това не променя избора на нов шеф на ВКС

Лозан Панов се спря и на срещата му с Христо Иванов, още 2015 г., когато е бил министър на правосъдието. За него той е човек, който е показал, че съдебната реформа е от значение и коментира с пример, че когато неговите предложения са обсъждани в НС, тогавашният премиер Бойко Борисов не е присъствал, а е играл футбол. От тогава-насам темата за съдебна реформа започна да замира - 5 г. по-късно темата съдена реформа стана на дневен ред в обществото и сега отново говорим за нея. Трябва обаче да се обясни как ще се случи, смята Лозан Панов. Той подкрепя визията на ДБ за необходимостта от съдебна реформа, но пита как ще се обясни тя на обществото. Готов съм да попитам опоненти в битката за президент как смятат да спрат кражбите, категоричен е той. От съдебна реформа има нужда, но тя трябва да се обясни на хората, поясни още веднъж Лозан Панов.

Лозан Панов очаква подкрепа от свободомислещите българи, вице ще му е Мария Касимова

Лозан Панов очаква подкрепа от свободомислещите българи, вице ще му е Мария Касимова

Мисията му била да служи на истината и добродетелността

Интервенции върху мен за натиск на съдии от ВКС не е имало, обяви Панов. На въпрос дали е избран за председател на ВКС с лобито на Сотир Цацаров и ДПС - той каза: Всички камъни, хвърлени против мен - изградих стена на независимостта на съдебната система, чух много неща за себе си... вотът бе таен... Цацаров казал, че е виновен за избор на председател на ВКС..." Бях избран със 17 гласа, а действията ми през годините показват каква позиция съм заемал по конкретни въпроси. Не съм избран с лобито на Цацаров и ДПС, защото действията ми в годините показват каква е била позицията ми, категоричен бе Панов.

За него ВКС остава единствената незавладяна институция в съдебната система, а такъв риск е имало и той е спрян.

Кандидатурата му не е оцветена партийно, защото ИК, който го издига, води битката отдавна, в него няма да има служители на бившите репресивни комунистически служби. Има подкрепата на съмишленици, а които могат да подкрепят идеите - са добре дошли.

На въпрос познава ли Мария Касимова - Моасе, която е кандидат за вицепрезидент, Панов обясни, че хората се събират, защото изповядват едни и същи идеи.

ДБ и официално видя в Лозан Панов своя автентичен кандидат

ДБ и официално видя в Лозан Панов своя автентичен кандидат

Очакват последователна политика по разграждане на корупционния модел

Панов коментира и действията на опонента му и сегашен президент Румен Радев - 3 г. в мандата на Радев не чух България да има мафия, нямаше изявление, насочено срещу Делян Пеевски... Той претърпя катарзис, когато на вратата му почукаха от прокуратурата. Това е действие от личен интерес, тогава Радев обязди протеста за антимафията, коментира Панов. Г-н Румен Радев е фалшив герой, смята той.

По отношение на опонента си сега Анастас Герджиков - В кариерата на Герджиков има достатъчно данни затова, че той е свързан с ДПС. Неговата кариера и екипа, който подкрепя неговата кампания..., поясни Лозан Панов и направи връзка с назначението му за зам.-министър по времето на Царя от НДСВ, който е управлявал с ДПС.