Политическо и деструктивно - така представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи поведението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Думите му пред bTV са по повод на отказа на Панов да подкрепи декларацията на ВСС срещу закриването на специализираните прокуратури и съдилища с аргумента, че е "политическа".

По думи на Магдалинчев политическо е поведението на самия Панов през целия му седемгодишен мандат.

"Неговите тези винаги са политически. Неговото поведение е деструктивно, никога не е било градивно в рамките на този Съвет и в предишния му състав. Той стои зад определени политически партии", заяви представляващия ВСС.

Гешев: Закриването на спецправосъдието - в интерес на мафията, а цената ще плати обществото
Обновена

Гешев: Закриването на спецправосъдието - в интерес на мафията, а цената ще плати обществото

Според него става въпрос за политическа целесъобразност, но не и за законосъобразност

Относно декларацията срещу премахването на специализираното правосъдие той посочи, че ВСС очаква европейска подкрепа за независимостта на съдебната власт.

По думи на Магдалинчев с новия правосъден министър Янаки Стоилов са постигнали разбирателство по съдържанието на документа. Дали обаче тепърва ще се постигне целта на законопроекта, щяло да се види във времето.

Представляващият ВСС заяви, че в законопроекта няма обективен анализ на работата на специлизираните съдебни органи. Той обясни, че в момента не може да каже каква част от делата в структурата са завършили с осъдителни присъди.

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

Закриването на спецсъда освобождава ресурс на мафията, според Георг Георгиев

След една предизборна кампания предстои друга...

Магдалинчев заяви, че специализираните съд и прокуратура съществуват от 10 години, но това не означава, че делата там са с години. По негови думи не броят, а сложността на делата е определяща.

Той изрази опасение, че ако специализираните структури се закрият, ще се наложи рестарт на ключови дела.

Припомняме, откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му - бившият функционер от ГЕРБ и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов поиска закриването им.