От коалиция "Демократична България" припознаха председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов като изразител на цели и ценности, които те споделят и застанаха зад него в президентската надпревара. В негово лице демократичната общност на България има своят естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна, се казва в позиция от коалицията след известен размисъл.

Подкрепата за гражданската кандидатура на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе е с решения на ръководството на ПП "Зелено Движение", ПП "Демократи за силна България" и ПП "Движение "Да, България" коалиция "Демократична България - Обединение".

Мотивите на "Демократична България" са, че очакват възстановяването на парламентарната република като основна гаранция за свобода и демокрация чрез последователната съпротива срещу всички форми на концентрация на власт в едни ръце и ограничаване на представителността, отчетността и прозрачността на управлението.

От коалицията искат утвърждаването на върховенството на закона и гаранциите за основните човешки свободи да стане чрез дълбока и цялостна реформа на правосъдието и преосноваване на прокуратурата и ключовите контролни органи. Те искат институциите да са здрави, ефективни и отговорни институции като основа за възстановяване на българската държавност.

Очакват последователна политика по разграждане на корупционния модел, олицетворяван от управлението на ГЕРБ и ДПС и коренящ се в структурите на тоталитарния комунистически режим, за прекъсването на чието влияние е необходимо провеждането на лустрация.

От коалицията изтъкват стремежа за пълноценна интеграция в структурите на Европейския съюз, включително Еврозоната и НАТО и утвърждаване на българския суверенитет и сигурност срещу влияние на режими като тези в Кремъл и Анкара. Очакванията им са страната ни да реализира пълния си потенциал в условията на технологичен преход и на базата на зелената сделка устойчивото управление на националните природни ресурси. Искат да има политика за последователни инвестиции в образованието, културата и здравеопазването като основа за възраждане на националния човешки капитал. Те припомнят своя декларацията от 21 декември 2020 г., с която търсеха подкрепа в 45 - ия парламент.

С тези мотиви от ДБ припознават Лозан Панов като изразител на тези цели и ценности в президентската надпревара. Те вярват, че ако бъде избран за президент Лозан Панов може:

  • да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна, вместо фалшиви клишета за безпринципно съглашателство, зад което се крие опит за подмяна на истината и бягство от отговорност;
  • да се противопостави реално и последователно на корупцията като дълбоко институционално и морално предизвикателство, което изисква цялостно разграждане на корупционния модел и преосноваване на държавността ни;
  • да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика;
  • да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона, разделението на властите и парламентарния характер на републиката, без залитане към оформяне на нови центрове на концентрация на власт, ерозиращи демократичния модел на държавно устройство.

Издигането на Лозан Панов за кандидат за президент е естествена проява на демократичната общност и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури, се казва в позицията на ДБ. Те изтъкват, че неговия статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет.

"И, най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове", се казва в позицията на "Демократична България".

До този момент ясните кандидати за "Дондуков" 2 са:

Румен Радев и Илиана Йотова

Анастас Герджиков и Невяна Митева

Лозан Панов и Мария Касимова

Александър Томов и Лъчезар Аврамов

Костадин Костадинов и Елена Гунчева

Милен Михов и Мария Цветкова

Валери Симеонов и неназован вицепрезидент

Волен Сидеров и неизвестен засега вицепрезидент

Луна Йорданова и неизвестен вицепрезидент

Цвета Кирилова и неизвестен вицепрезидент