Оставките пряко няма да решат проблемите, но дават знак, че има служители на МВР, които поемат вина. Професионалното ръководство на МВР би могло да изиска оставка да си подаде и шефът на Гранична полиция. Това заяви бившият главен секретар на МВР проф. Никокай Радулов пред БиТиВи за трусовете в силовото ведомство.

По думите му отговорността върви отдолу-нагоре и при следващ инцидент отговорността ще е и на министъра на вътрешните работи. Главният секретар на МВР и заместника му подали оставки, но не се знае дали ще бъдат приети. Това е знак, който не се знае дали ще помогне за кадровите промени в МВР.

Министърът на вътрешните работи - независимо дали е редовен или служебен, трябва да бъде наясно, че ако иска МВР да работи ефективно трябва да се решат редица кадрови въпроси с целия персонал и ръководния състав. Ръководният състав не е способен да управлява това министерство, коментира проф. Радулов.

Той изтъкна, че организацията на управление на МВР е такава, че няма как да има успехи. Тези хора, които са назначени на ръководните длъжности, те не са управленците на това поле, което управляват, разкритикува бившият главсек на силовото ведомство. Ръководителите на МВР и службите се контролират от Народното събрание съвсем формално. Това е така, защото няма механизъм, по който да бъдат принудени какво да правят от страна на парламента, добави проф. Радулов.

Според него е малко несериозно да се търси отговорност в законодателя за тежките катастрофи, които се случват. Законодателството е добро, всичко е въпрос на организация. 4 000 са делата, които са заведени и свързани с преминаване на границата, по 158 има присъди, а по останалите са съставени глоби, посочи проф. Радулов.

Главният секретар на МВР подава оставка

Главният секретар на МВР подава оставка

Той призова за законодателни промени, които да защитят здравето и живота на полицаите