От година на година намаляват разкритите престъпления, заяви пред БНР Николай Радулов - бивш главен секретар на МВР по времето на кабинета "Костов". Коментарът му бе предизвикан от отчета на МВР, че разкриваемостта на престъпленията за първата половина на 2019 г. е под 50%.

Той припомни, че през 2017 регистрираните престъпления са над 106 000, през 2018 г. - над 96 000, най-вероятно т.г. ще бъдат регистрирани около 90-91 000, отчете тенденцията той. Хората не търсят полицията, защото няма резултат. 

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

В момента парите са по-необходими за здравеопазване и за училищата, смята Маринов

Исканията на полицаите са свързани с техния бит и обезпечаване на работата им. Сегашното обезпечение е под санитарния минимум. Днес родната ни криминалистика е на по-ниско ниво в сравнение с преди 20-30 години, категоричен е Николай Радулов.

При четене на докладите трябва да се правят сравнения - ако регистрираме 100 престъпления и разкрием 25 от тях има 25% разкриваемост. Ако следващата година регистрираме 50 престъпления и разкрием 25, ще имаме 50% разкриваемост, обясни механизмите на статистиката бившият

От година на година намаляват разкритите престъпления. И тази година регистрираните престъпления ще са с 15-20 000 по-малко. Тенденцията всяка година да се регистрират по-малко престъпления съществува. Свикнали сме с тази игра, но читателят не се опитва да осмисли подадените му цифри, категоричен бе Радулов. 

МВР прави всичко възможно да увеличи парите за нощен труд на полицаите

МВР прави всичко възможно да увеличи парите за нощен труд на полицаите

Младен Маринов уверява, че има подкрепата на премиера да се намерят пари

Като причина за ниската разкриваемост той вижда лошата начална подготовка на кадрите, големия дефицит на персонал, по-ниското експертно ниво на новоназначените, фалиралия Институт по криминалистика - без инструментариум никой не може да разкрива престъпление, категоричен е Радулов.

След години ще трябва да разпуснем МВР, защото на хартия престъпността намалява

Младен Маринов иска полицаите да работят по-малко извънредно

Младен Маринов иска полицаите да работят по-малко извънредно

За заплащането на нощния труд ще се мисли в Бюджет 2020

Според статистиката на МВР от 45 988 престъпления за първите 6 месеца, разкрити са под 20 000 - това е под 41%. Традиционно най-голям дял са регистрираните престъпления от битова престъпност, над 86% срещу собствеността или личността на гражданите. От 39 969 престъпления над половината са кражбите. ГДБОП е разбило 54 престъпни групи, работили и по линия на контратероризма.