Два телефона са били иззети по време на претърсването и огледа на клуба SS. Мартин Божанов-Нотариуса е имал най-малко 4-5 телефона, като само Николай Стайков от АКФ притежава три. Това стана ясно от думите му пред Съдийската колегия на ВСС, която днес се занима с казуса дейността на Нотариуса и неговия клуб SS. Стайков изрично в началото заяви, че няма да говори с имена, тъй като все още става въпрос за непроверена информация.

Какво каза Стайков пред магистратите. Преобладават въпросите:

За Нотариуса:

Освен повече от иззетите два телефона, за които разследващите потвърдиха, има и още. Защо те не влизат в иззетото? Има ли това връзка с единия час закъснение, с който е подаден сигнала за убийството му.

Мартин Божанов е използвал син буркан - но дали го е използвал или някои му го е дал не се знае. Влизал е спокойно на паркинга на бившата Специализирана наказателна прокуратура, обикалял е с охрана. Това, което трябвало да се провери е дали е имал статут на информатор и дали е сътрудничел на органите на МВР.

Иззеха документи и компютри от клуба на Нотариуса
Обновена

Иззеха документи и компютри от клуба на Нотариуса

Мястото е близо до бившия специализиран съд, за което се знае, че е събирало магистрати на тайни срещи

Клуб SS

Клубът е бил използван от Нотариуса дори и няколко дни преди да бъде застрелян, но го е използвал много внимателно след оповестяването на случая "Осемте джуджета" и разговора му с АКФ. Въпрос, който трябва да бъде зададен към СДВР е имало ли е полицейски коли, които са пазели около заведението, каквато практика имаше и пред заведението "Осемте джуджета". В АКФ имат свидетелства за това.

Стайков не смята, че е коректно да се размятат списъци с имена, затова и заяви, че не разполага с такъв с имена на магистрати, който да бъде потвърди публично. Също така не разполага и с никакви конкретни факти за присъствие на политици нито с карти за клуба, нито в телефона на Нотариуса.

При Сарафов няма списък с поканените в клуб SS

При Сарафов няма списък с поканените в клуб SS

Такива списъци могат да се използват за манипулации

Фирмите

Около Мартин Божанов е имало мрежа от фирми, която може да бъде проследена. Но от АКФ в тази посока имат въпроси и към НАП, тъй като много малко от фирмите на Божанов са подавали задължителните финансови отчети към Търговския регистър.

Допълнително трябва да се пита ДАНС в частта специализирана антикорупционна част, дали пазят информация за действия на фирмите на Божанов. От имотни измами Нотариуса преминал към по-големи измами - до решаване на наказателни казуси с голям материален адрес чрез подкупване на съдии, а и чрез избор на оценители/вещи лица. Стайков насочи към фалита на КТБ, Манджуков срещу Инвестбанк, а и делата за конфискация на активите на Брендо и семейството му, настоявайки да се проследи пътя на парите, включително и към организираните публикации в медии, чрез които се оказва натиск.

Стайков предостави и малко предистория, като сподели, че след разследването за Осемте джуджета, която е една осветен схема за влияние върху съдебната система, сега с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса прокуратурата и съдебната система имат втори шанс да разплетат скандала с убийството на Нотариуса. Самото разследване на Нотариуса още, докато бил жив започнал след казуса "Осемте джуджета", което разследване започнало между него, Ивайла Бакалова и няколко адвокати, които били притеснени около задържането на съпруга на Бакалова - Веселин Денков. Веднага се появила информация, че започват да изникват посредници, предложения за посредничество за решаване на определени проблеми в съдебната система и за промяна на мярката за неотклонение на Денков.

В момента, в който Ивайла Бакалова донесла записа с Нотариуса и Емил Писков, тогава станало ясно, че става въпрос за професионалисти. Никой от АКФ не е получавал заплахи за разследването, което водили, но имало приятелски жестове и намеци. Започнали обаче да се появяват заплахи към Ивайла Бакалова.

Николай Стайков е предоставил и записите на ГДБОП, както и допълнителна информация, която също е била предоставена на службите.

Кушлев няма обяснение за новото ЕГН на Мартин Божанов

Кушлев няма обяснение за новото ЕГН на Мартин Божанов

Той съзира огромни пропуски и корупция в системата