Депутатите отложиха дебатите по промените в Закона за здравето.

Припомняме, по идея на депутати от ГЕРБ с тях се урежда допускане на тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения в някои закрити обществени места.

С това ще бъде отменена предвидената от закона забрана от 1 юни да се пуши на обществени места.

Предлага се с наредба да бъдат регламентирани условията и реда, техническата характеристика, изискванията за вентилация и начина на обозначение на помещенията, в които може да се пуши.

Павел Димитров от ГЕРБ изтъкна, че с невъвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места се цели да не се засегне туризма, който е един от водещите сектори в страната, както и да не пострада тютюнопроизводството у нас.

В редица държави-членки на ЕС се допуска по изключение тютюнопушене в някои обществени места, при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения, изтъкна той.

Категорична забрана за тютюнопушене се въвежда за училища, школи, клубове, културни учреждения.

44% от пълнолетните граждани на страната са пушачи, се посочва като допълнителен мотив.

Представители на сдружение " България без дим" дойдоха в НС, за да изразят недоволството си от закона. Зам.-председателят на НС Лъчезар Иванов обаче не им позволи да останат в пленарна зала.

От сдружението изразиха недоволството си от факта, че дебатите се водят без участието на здравен министър в пленарна зала.

Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението.

Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят.

Тодорова изтъкна, че тези промени се налагат, заради акцизите, които ще бъдат наложени. Това от своя страна ще донесе няколко милиарда на държавната хазна. 

Това е техният аргумент, но ние не го приемаме, може да се измисли някакъв по-разумен начин бюджетът и хазната да бъдат в състояние, което да удовлетворява управляващите и целият български народ, смята тя.

Отказвам да бъда толерантен към колегите си пушачи, заяви Лютви Местан от ДПС. Иван Костов също се обяви против това пушачите да не се съобразяват с непушачите.

Ние непушачите сме толерантни към пушачите, пушачите не са толерантни към нас- непушачите, изтъкна той.