Здравният министър Евгений Желев се върна здрав от срещата на върха на министрите на здравеопазването на страните членки от ЕС. Той е минал през термокамерите, инсталирани на летището и няма температура.

Оказах се здрав, заяви той.

По думите му, срещата е била сериозна, като здравните власти на страните членки са поели ангажимент относно новия тип вирус, т.нар."свински грип". Обсъдени са били някои от мерките, които се предприемат.

България е в готовност за действие, коментира Желев. На срещата са обсъдени още подготовката на превенцията и лечението при евентуална зараза. На този етап страните членки не ограничават пътуванията си по света, поясни здравният министър.

Всички страни членки обаче са длъжни да информират гражданите за вируса. Ангажирали сме с една много сериозна комуникационна стратегия, заяви Желев. Страните-членки от ЕС ще обменят взаимно информация за ситуацията в страните. Пандемия все още няма, категоричен е министърът.

Заразените - общо 331
Мексико - 156
САЩ - 109
Канада - 34
Испания - 13
Великобритания - 8
Нова Зеландия, Германия - 3
Израел - 2
Австрия, Холандия, Швейцария, Хонг Конг - 1
                          СЗО

Няма място за никакви тайни, изтъкна той и допълни, че хората ще бъдат информирани за всичко, което се случва.

Започва сериозна работа с фармацията за ваксината „антисвински грип" за това как ще се доставя тя. Полша и Португалия са попитали каква ще е цената, тъй като не всички страни членки разполагат с еднакви средства.

Имаме готовност да закупим нови 100 000 дози от медикаментите, които имат ефект върху болестта, каза още той. Средства ще бъдат поискани от Министерски съвет, като необходимата сума ще е около 4 милиона лева. Засега страната разполага с около100 000 дози от антигрип медикаментите.

Този вирус не се предава чрез консумация на свинско месо, разясни още Желев.

Вирусът се предава по въздушнокапков път, подчерта здравният министър. Според него трябва да се наблегне на превенцията и на добрата лична хигиена. На всички ГКПП-та ще се раздават листовки за мерките срещу свинския грип.

Освен това на входно изходните пунктове на страната са поставени медицински екипи. По данни на Световната здравна организация в 11 страни в света има регистрирани случаи на свински грип. 150 са случаите, регистрирани в Мексико,  12 от тях са завършили със смърт.

В САЩ случаите са 109 с един смъртен случай на дете мексиканче. В Канада заразените 34, в Испания 13, във Великобритания, Германия, Нова Зеландия има 3 случая на свинки грип. Двама са регистрираните болни в Израел, а в Австрия, Холандия и Швейцария има по един случай.

Не се знае как ще се развие епидемията, отбеляза още Желев и призова: „Трябва да сме нащрек, но не трябва да се създава паника".