Няма лекарска грешка при лечението на 3-годишното дете във Варна, съобщиха от болница „Св. Марина."

Става дума за момченце на 3 год. 11 месеца с диагноза „Белодробен ехинокок" (Кучешка тения), което е оперирано на 11 май тази година.

При операцията е премахната кучешката тения от белия дроб. Малкият Красимир е лекуван по правилата на Добрата медицинска практика, намира се в задоволително общо състояние.

Следоперативният период протича нормално, съобразно заболяването и тежестта на операцията. През целия престой малкият Красимир е бил под непрекъснато 24-часово наблюдение и лечение. Няма данни за пропуски и грешки.

По-рано днес беше съобщено, че 3-годишно дете вече шести ден е в реанимацията на варненската болница „Света Марина" в резултат на настъпили усложнения, след като му е била направена операция.

Родителите на детето заявиха, че не са били уведомени какво се е случило със сина им и допускат, че състоянието на детето е следствие на лекарска грешка.

Те не са имали информация къде е синът им и какво е състоянието му повече от 24 часа. Случайно виждат хирурга в коридора и той им казва само, че всичко е наред.

"Случайно разбрахме от други лекари, които си говореха, че имало критичен случай с дете, което имало ехинококова киста на белия дроб. Чухме ги като си говорят, че имало някаква грешка по време на операцията", допълни бащата.

Припомняме, в края на април 2-годишният Данаил Донев почина в МБАЛ „Св. Марина", след като бе оперирано от преплитане на червата. След направена вътрешна проверка във варненската МБАЛ стана ясно, че болнична немарливост е довела до смъртта на 2-годишния Данаил.

Резултатите от аутопсията потвърдиха първоначалната диагноза, че смъртта е настъпила заради вродена аномалия на червата.

Цялата медицинска документация по случая и резултатите от аутопсията бяха предадени на Окръжната прокуратура, където се води досъдебно производство по случая.