Снимка: Emaxpress

От днес до края на годината болниците в страната ще работят с делегирани бюджети.

В РЗОК Пловдив обаче все още не са получени регулативните стандарти и правилата, по които ще се плаща на лечебните заведения, съобщи Радио Пловдив.

В момента плащанията на болниците в областта вървят с два месеца закъснение и то в размер 80% от заработеното.

С въвеждането на делегираните бюджети се очаква намаляване на средствата за здраве да се отрази най-много на големите болници - университетски и между области, като в тях ще се появят и листи на чакащи пациенти.

Повечето от директорите на многопрофилните болници не пожелаха да коментират новият начин на финансиране с аргумента, че все още нищо не е ясно.

Факт е обаче, че касата вече, че ще плаща определена сума по дадена пътека и болниците не трябва да я надвишават.

Според директорът на МБАЛ Пловдив д-р Аргир Аргиров, който единствен анализира ситуацията, делегираните бюджети не са нов момент.

Той посочи, че преди време отново се е работило по тях, а управителите на болници трябва стриктно да следят движението на болни по пътеките, броят на свободните легла и така ще са в състояние да планират всеки лев от бюджета си.

Д-р Аргиров заяви, че не изпитва притеснения от новия начин на плащане и поясни, че ако през следващите месеци касата се издължи на болниците на 100%, въведат се ясни правила за начина на финансиране, то не би трябвало да има листи на чакащи пациенти, нито да се връщат болни.