„Смятаме да съдим държавата. Обидени сме!". Така отговориха родители на болни от диабет деца на твърденията, че към настоящия момент инсулиновите помпи и глюкозни сензори се заплащат от родителите на деца със захарен диабет, а консумативите за тях се поемат от Център „Фонд за лечение на деца".

Тази информация е абсолютно невярна. За целта е необходимо да бъде издадена заповед на НЗОК за финансиране на консумативите за нуждите на децата с диабет, но такава до момента липсва, гневят се в отворено писмо до НЗОК и медиите от Асоциация на родителите на деца лекувани с инсулинови помпи.

Това, което искат от асоциацията, е за инсулиново-помпена терапия с така наречената Veo-помпа, поне за децата до 6-годишна възраст, консумативите да бъдат поети от Здравната каса и Министерство на здравеопазването, защото се оказва, че те са проблемната и скъпа част.
В зависимост от това как се ползват те, разходите за тях месечно варират между 200 и 350 лева.

Това са сензори, с които не се налага бодене между 4 и 7 пъти на ден при поставянето на инсулин. Терапията със сензорите се прави на 3 дни с помпа, която прилича на пейджър и с нещо, наподобяващо лепенка, която подкожно се забива в корема от ендокринолог.

Инсулиновите помпи са в състояние да инжектират много малки количества инсулин през цялото денонощие - това е т.н. базален инсулин, необходим за функционирането на тъканите и органите на тялото, поясняват от асоциацията.
Терапията, посочват те, е платена в цяла Европа освен в България.

„Целим отговор. Родителите няма да се спрат", категорични са от Асоциацията на родителите на деца лекувани с инсулинови помпи. „Ако не отговорят, това означава едно много болно поколение", подчертават те, гневейки се на твърденията на шефката на здравната каса.

У нас броят на болните от диабет деца е около 1500, а децата, лекуващи се в момента с помпи, закупени и поддържани от техните родители, е около 70. Мнозинството от тях са под 6-годишна възраст. България е единствената страна в Европейския съюз, която не реимбурсира никаква част от това лечение.