Чужденец насочи зареден пистолет срещу полицаи в центъра на София, съобщава БНТ.

Инцидентът е станал снощи пред хотел "Рила" при опит за задържането му.

Мъжът, който е с турско и британско гражданство, не се подчинил на полицейска заповед и тръгнал да бяга.

До случая се е стигнало, след като първоначално мъжът заплашил с оръжието си трима украинци край пл. "Света Неделя", поискал парите им и отнел от единия от тях малка сума.

Те избягали и се скрили в денонощен магазин, откъдето подали сигнал до полицията. През това време мъжът продължил да заплашва и други граждани.

След преследване от униформените при опит да го задържат той насочил пистолет срещу тях, без обаче да стреля. В крайна сметка той е бил задържан в близост до ул. "Позитано".

Преди няколко дни мъжът е бил свален от самолет за Великобритания, защото буйствал по време на полета.

Полицай простреля фатално крадец от столичен мол
Обновена

Полицай простреля фатално крадец от столичен мол

Задържан е и втори от групата - 15-годишен

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Софийската районна прокуратура е привлякла турския гражданин с инициали И.М. към наказателна отговорност за грабеж.

Около полунощ на 6 октомври 2023 г. на пл. "Света Неделя" в София той отнел насила 20 злоти от мъж с инициали В.С., като го ударил с ръка в лицето го заплашил с пневматичен пистолет, който насочил към към него.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал.1 от НК, за което се предвиждат от три до десет години затвор. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с прокурорско постановление и предстои да бъде внесено искане в съда да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".