Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи достъпа до съдебните сгради в страната. Ограниченията бяха заради епидемичната обстановка, пише "24 часа".

Не отпада изискването за изчакване пред съдебните палати, когато не може да се спазва дистанция между хората. Отпадналите ограничения са в няколко точки от приетите от колегията правила за работа на съдилищата в условия на пандемия.

Едното гласи, че в съдебните сгради се допускат страни по дела, адвокати, вещи лица, свидетели по конкретни дела, както и лица, които посещават сградата за получаване на административни услуги, включително и във връзка с дейността на бюрото за съдимост, на държавните съдебни изпълнители и съдии по вписванията, ако се помещават в същите сгради.

Без промяна остават мерките срещу COVID-19 в съдилищата

Без промяна остават мерките срещу COVID-19 в съдилищата

От април до края на септември са отложени близо 1200 дела заради пандемията

Сега това допускане до сградите ще се случва свободно, но при спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравния министър. Не отпадна изискването за изчакване пред съдебните сгради в случаите, когато е невъзможно спазване на дистанция между хората, съгласно указанията на здравните органи.

Намаляват и ограниченията за присъствие на журналистите в съдебните зали. Те бяха допускани до заседанията само по дела с обществен интерес и след изрична заявка. Сега това отпада и остава, че допускането на медиите ще става след решение на състава.

Три модела за реформа на съдилищата предлагат от ВСС

Три модела за реформа на съдилищата предлагат от ВСС

Предлаганите модели отчитали много повече правата на гражданите

Отпадат и рестрикциите, че деловодствата работят с граждани и адвокати сутрин от 9 до 12 ч и следобед от 14 до 17 ч, а през времето от 8 до 9 ч и от 12 до 14 ч се извършва основна дезинфекция на общите части и помещенията с обществен достъп.

Службите на общата администрация вече няма да работят с вещи лица, съдебни заседатели, граждани и адвокати по изричен работен график, определен от председателите на съдилищата. Отпада и ограничението изплащането на възнаграждения на вещи лица, съдебни заседатели и всякакви други плащания да се организират при възможност по банков път, при невъзможност - в определен ден от месеца.

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да останат съдилищата и в граничните райони, искат от там

По-рано през деня се проведе мълчалив протест пред съдебната сграда в Панагюрище заради закриването на районния съд. По информация на БНР районният съд в Панагюрище в териториално поделение на пазарджишкия районен съд.