Общото събрание на ВАС и ВКС ще избере нов конституционен съдия, съобщават от пресцентъра на ВКС. Събранието ще се състои на 1 ноември 2024 г. (петък) от 10.00 ч. в зала № 15 на Съдебната палата. До 30.10.2024 г. могат да бъдат издигани кандидатурите за поста.

Според джентълменското споразумение между двете съдилища тази година избраникът трябва да е от ВКС. При предишната ротация през 2021 г. беше ред на ВАС и в Конституционния съд влезе Соня Янкулова. А през 2018 г., когато върховните съдии излъчваха двама членове на КС, бяха избрани настоящата председателка на съда Павлина Панова (ВКС) и Надежда Джелепова (ВАС).

По информация на правният портал Lex.bg ще има трима кандидати за поста - по един от всяка от колегиите във ВКС. Двама от тях ще навършат 65 години в началото на следващата година и ще напуснат съдебната система. Те са председателят на Търговската колегия Евгений Стайков и съдията от Наказателната колегия Галина Тонева. Кандидатът от Гражданската колегия е съдия Светлана Калинова.

Светлана Калинова е завършила Юридическия факултет на Софийския университет "Св.Климент Охридски" през 1990 г. През същата година започва професионалния си път като юрист. От май 2003 г. до днес Светлана Калинова е съдия във Върховния касационен съд.

Съдията от Наказателната колегия на ВКС Галина Тонева е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1984 г. Тя започва пътя си в съдебната система като прокурор в Пета районна прокуратура, а от 1992 г. е съдия в Софийския районен съд. През 2009 г. Тонева стана част от екипа на главния прокурор Борис Велчев. От 2015 г. след конкурс Тонева беше повишена в Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Председателят на Търговската колегия Евгений Стайков е завършил Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1985 г. Кариерата му в съдебната система започва в Софийския градски съд, после от 1988 г. до 1991 г. е съдия в Първи районен съд, а после близо две години е председател на Трети районен съд. От 1998 г. до 2009 г., Стайков е шеф на Софийския апелативен съд. Евгений Стайков напусна съдебната система и до 2015 г. беше адвокат. Тогава се яви на външен конкурс и беше назначен в Търговската колегия на ВКС, а през април 2022 г. я оглави.

Lex.bg посочва, че до 12 ноември 2024 г. трябва да бъдат избрани четирима конституционни съдии, които да заменят магистратите с изтичащи мандати - проф. Мариана Карагьозва и Филип Димитров, назначени от президента, Таня Райковска, избрана от върховните съдии и Константин Пенчев, избран от Народното събрание.

Припомняме, че през януари 2024 г. Десислава Атанасова и Борислав Белазелков станаха конституционни съдии от квотата на НС. Президентът Румен Радев бойкотира назначението им като не присъства на полагането на клетвата им. През юли 2024 г. КС се произнесе по жалбите срещу промените в Конституцията. Съдът отмени съдебната реформа, паритет от 6:6 гласа остави в силата ограниченията на правомощията на държавния глава по отношение на служебното правителство.

Равенството в гласовете означава, че при назначаването на нови конституционни съдии, президентът може отново да сезира КС по въпроса за неговите правомощия.

Янаки Стоилов: Решението на КС не слага точка, а многоточие върху съдебната реформа

Янаки Стоилов: Решението на КС не слага точка, а многоточие върху съдебната реформа

Той не пожела да коментира вземат ли се решения под политическа диктовка