Софийска градска прокуратура е предала на съд обвиняемия за тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков. От прокуратурата съобщават, че са внесли в съда обвинителния акт срещу Кристиян Николов.

Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. "в", пр. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Членът от закона е за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Готови са експертизите за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Готови са експертизите за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Журналистът бе пометен докато чакаше в колата си на кръстовище в София

Около 18 ч. на 19.04.2020 г., на ул. "Хенрик Ибсен", преди кръстовището с бул. "Черни връх", Кристиян Николов шофира автомобил марка "Ауди", модел Q7 и се забива в спрелия на пътното платно за изчакване на червен светофар лек автомобил, марка "Субару", модел "Форестер", който е шофирал Милен Цветков.

Според обвинението обвиняемият Николов е нарушил правилата за движение по пътищата и умишлено е причинил смъртта на друг участник в движението. Прокуратурата квалифицира случая като особено тежък, тъй като Кристиян е шофирал и след употреба на три различни вида наркотични вещества: амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин.

Скоростта на движение е била около 99 км/ч. - значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък. Приближавайки кръстовището - въпреки червения сигнал - Кристиян не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

Милен Цветков загина при тежка катастрофа

Милен Цветков загина при тежка катастрофа

Починал на път за болницата...

В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението - водачи на автомобили, както и пешеходци.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Припомняме, по разследването бе обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.