Видинската окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу трима млади мъже, единият от които е и непълнолетен, за незаконни изкопни работи в Античния град "Рациария".
Престъплението е по чл. 277а ал.3 във вр. с ал.2 във вр. с чл.20 ал.2 от Наказателния кодекс, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Младежите са обвинени в това, че на 11 декември 2015 г. са извършвали незаконни разкопки в местността "Тополките" в охранителната зона на Античния град.

Тримата са избягали, след като забелязали полицаи, като са оставали лопатите, мотиките, якетата, мобилните телефони, както и лек автомобил, управляван от единия от тях. Преди това полицаите са разпознали единият от иманярите – 26 годишен мъж, който живеел срещу полицейското управление в Арчар.

Пристигналата дежурна следствено-оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, при което били установени два изкопа с прясно изкопана пръст и фрагменти от антична керамика. В профилите на изкопа били открити множество керамични фрагменти, показващи, че има разрушени културни пластове.

По-късно са установени извършителите - Борислав А., на 26 години от село Арчар, осъждан през 2009 година за подобно престъпление и то извършено в същата зона. Вторият задържан е Димитър Д., на 19 години. Непълнолетният Кирил Г. е на 16 години.

В хода на досъдебното производство най-възрастният от тримата не се признал за виновен и отказал да дава обяснения. Другият обвиняем - Димитър Д. (на 19 години) също отрича вината си, като обяснил, че е търсил олово. Само непълнолетният обвиняем Кирил Г. (на 16 години) съдействал на разследващите и изразил съжаление за стореното.

Предстои насрочване на първото заседание по делото от Окръжен съд – Видин.

Извършването на изкопни работи в охранителната зона на недвижима културна ценност е незаконна дейност, според чл. 147 на Закона за културното наследство, съгласно която разпоредба археологическите обекти се издирват и изучават като културни ценности единствено чрез теренни проучвания, т.е. касае се за частна дейност извън научните цели, за която липсва каквато и да е възможност да бъде разрешена.

Античният град „Рациария“ е археологическа недвижима културна ценност с национално значение от 1965 г. Дебелият културен пласт на античния град достига на места 10 метра. Около него се наблюдават множество незаконни изкопи от иманяри, извършени през различни периоди от време. Въпреки това, специалистите са на мнение, че все още е възможно провеждането на археологически разкопки, тъй като е нарушена стратиграфията само в горните слоеве на археологическия паметник.