Двамата братя, обвинени за убийството на българския граничен полицай, отрекоха да е имало умисъл в действията им, съобщава bTV.

Енгин и Мустафа Ердован бяха разпитани в съда в Одрин.

Припомняме, Петър Бъчваров беше застрелян през ноември миналата година по време на патрул на границата с Турция.

Енгин Ердован призна, че е стрелял в тъмното, след като видял светлина, тъй като помислил, че става въпрос за афганистанци. Носел пушка, защото в района имало диви прасета и вълци. През това време брат му Мустафа спял. Двамата били полегнали в долчинка на път за близко село, където отивали като овчари.

Вторият обвиняем потвърди, че брат му е стрелял. И той обаче обясни, че в тъмното се заблудил, че стреля по афганистанци.

По думи на Енгин двамата не знаели че са в гранична зона, тъй като нямало табела. "Виновен съм, но стрелях по невнимание. Не приемам обвинението за умишлено убийство", заяви той в съдебната зала.

 Братята, задържани за смъртта на Петър Бъчваров, са психично болни

Братята, задържани за смъртта на Петър Бъчваров, са психично болни

Сега следите им водят към село Татарлар, където са живели последно

На делото присъстваха и родителите на убития граничар, които бяха конституирани като частни обвинители. В съда стана ясно, че те нямат финансови претенции. Настояха единствено за справедлива присъда - доживотен затвор без право на замяна.

Адвокатът на семейството Джошкун Молла е категоричен, че убийството е било планирано от братята и извършено с особена жестокост и дързост.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 14 декември.

Съдията поиска на заседанието да даде показания и Рашко Рашков - военнослужещият от българската армия, който е бил в патрулната двойка със сержант Бъчваров. Според съда това е единственото, което липсва по делото, за да се произнесе присъда.

В залата присъства директорът на ГДНП Антон Златанов, който съдията призова да съдейства за показанията на Рашков. Златанов се ангажира да говори както с военнослужещия, патрулирал с жертвите, така и с Министерството на отбраната и прокуратурата, за да се ускори процедурата по даване на показания. Турската страна е поискала и да й бъдат изпратени доказателствата за щетите, нанесени по автомобила.

Турция реши да построи паметник на убития български граничар

Турция реши да построи паметник на убития български граничар

Паметникът на Петър Бъчваров ще бъде поставен на българо-турската граница

В случай че Рашков не пожелае да сводетелства пред съда в Одрин, има възможност да го направи пред български съд, за което ще бъде задействана процедура.

След заседанието шефът на "Гранична полиция" съобщи, че на мястото на инцидента на граничната бразда до Голям Дервент и до момента не е изградена сензорна система и видеонаблюдение. По негови данни 110 от общо 260 км по границата с Турция не са обезпечени с техника за наблюдение. Той обаче увери, че това предстои да бъде заложено в бюджета за следващата година

Златанов се ангажира държавата да бъде до семейството на загиналия полицай по време на целия процес.