Следовател към Софийска градска прокуратура (СГП) приключи с разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група.

Предстои прокуратурата да внесе обвинителен акт в съда срещу Васил Божков за:

  • опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК);
  • подбудителство към умишлено убийство на Йордан Динев (чл. 116 НК);
  • подбудителство към умишлено убийство на Манол Велев, което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК)
  • подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК),

На съд ще бъде предадено и лицето Н.С. за извършването на умишлено убийство на Йордан Динев, подбудител към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

Обвинителният акт може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

По отношение на обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита, материалите са отделени. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Спецполицаи влязоха в имоти на Васил Божков

Спецполицаи влязоха в имоти на Васил Божков

Акцията е във връзка с разследването на убийството на Алексей Петров

От материалите по делото за ОПГ са отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К.Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие (чл. 214 НК), като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, касаещи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици (чл. 354а, ал. 3 НК), като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението.

Припомняме, че според досъдебното производство организираната престъпна група е била създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда (чл. 321 НК); за изнудване (чл. 214 НК), за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за умишлено убийство (чл. 116 НК); за опити за убийство на две лица (престъпления по чл. 116, вр. чл. 18 НК); за подбуждане към умъртвяване на Б. С. - (чл. 117, ал. 2 НК) и за държане на наркотици (чл. 354а, ал. 3 НК).

Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

С постановление от 29.03.2024 г. наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването, прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част същото предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда.

Обвиниха Божков и за криминални деяния - поръчкови убийства и изнасилване

Обвиниха Божков и за криминални деяния - поръчкови убийства и изнасилване

Още седем обвинения са повдигнати задочно