Върховният касационен съд потвърди присъдата от 30 години затвор за Илиян Здравков – мъжът, който в началото на 2015 години уби студентката Вероника Здравкова във Велико Търново.

Така това е третата поред еднаква присъда за Илиян Здравков, след като и предходните две инстанции - Апелативният съд и Окръжният съд бяха категорични през март 2016 и септември 2015 година за срока, който трябва да излежи убиецът на 21-годишната студентка.

Припомняме, на 28 февруари 2015 година Илиян Здравков уби при грабеж Вероника Здравкова във Велико Търново. Илиян я е набелязал за жертва напълно случайно, докато чакал влака за Горна Оряховица. Отнетото от нея бе оценено за 401.81 лн.

Тялото на момичето беше открито във водите на река Янтра след два дни издирване. Вероника бе убита с осем удара по главата с брадва.

Илиян Здравков избегна доживотния затвор, след като призна вината си и делото беше гледано по съкратената процедура – така 30 години затвор е максималната присъда, която може да му бъде издадена.

Илиян Здравков има общо 6 присъди. По време на убийството на Вероника той е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година.

ВКС не приема за основателни доводите в касационната жалба на подсъдимия за явна несправедливост на наложеното наказание.
В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца, а претендираното от защитата намаляване на размера му би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия.

Касационните съдии посочват, че присъдата е основателна, тъй като подсъдимия освен това е и набелязал внимателно момичето, проследил го е, избрал е мястото на престъплението, използвал е оръжие и то с изключителен интензитет и убийството е извършено с особена жестокост. Съдиите отчитат и пълната незаинтересованост на Илиян Здравков към състоянието на пострадалата и опитът му да заличи следите от престъплението, както и това, че той има множество предишни присъди.

 „Всички тези обстоятелства недвусмислено показват, че подсъдимият трайно отказва да се съобразява с установените в обществото порядки и непрестанно неглижира основни човешки права – това на лична неприкосновеност и това на неприкосновеност на собствеността. Тази констатация придобива особена тежест, като се има предвид, че престъплението е извършено само два месеца след изтърпяване на предходно наказание лишаване от свобода” – пише в мотивите на ВКС.

Здравков е осъден да заплати на частните обвинители и граждански ищци – Надя Трайкова и Трайчо Трайков (родители на Вероника), сумата от по 100 000 лв. на всеки, представляващи обезщетение за претърпени в резултат от престъплението неимуществени вреди.