Апелативен съд - Пловдив потвърди взетата от Окръжен съд - Стара Загора мярка - оставя за постоянно в ареста всеки един от тримата бивши служители на "Арсенал" АД - Казанлък, съобщи БНТ.

Съдът прецени, че от доказателствата по досъдебното производство, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към деянията, за които са привлечени към наказателна отговорност.

В мотивите си съдът приема, че е налице опасност да се укрият с оглед факта, че и тримата са чужди граждани и многократно са напускали пределите на страната.

Определението е окончателно.

Съдът остави в ареста задържаните по случая "Арсенал"

Съдът остави в ареста задържаните по случая "Арсенал"

На тримата чужденци са предявени нови обвинения, но на този етап те не се уточняват

Припомняме, единственият по-голям такъв случай, за който властите обявиха като разкрит, касаеше група от български граждани, някои от които на високи постове в Министерство на отбраната, работили в полза на Руската федерация. Самата група е била ръководена от бивш шеф на Военно разузнаване. Залавянето на групата стана през март месец тази година и случаят влезе в оборот на предизборната кампания. Няма информация до къде е стигнало разследването, но не е влязло все още в съдебна фаза.

След като през април месец Чехия разкри, че инцидент с двама загинали от 2014 г. във военен завод, е саботаж от страна на ГРУ с разкрития се включи и българската прокуратура.

Руснак и двама литовци задържани за кражба и шпионство от Арсенал - Казанлък

Руснак и двама литовци задържани за кражба и шпионство от Арсенал - Казанлък

И тримата са работили в завода на трудови договори

Прокуратурата се самосезира и образува производство за разгласяване на информация, която представлява следствена тайни и е изнесена без разрешение на наблюдаващия прокурор. Става въпрос за информацията, която дойде от МВР за операцията.

От прокуратурата обявиха, че са открили връзка между взривове в България и опитите за отравяне на Емилиан Гебрев и още двама души, сходство е установено при четири от тях в периода от 2011 до 2020 г. Разследванията са размразени, но и по тях няма информация за развитието им.

В края на август тази година стана инцидент в завод "Арсенал", при който загина един работник.