Опасен синтетичен наркотик за 1 млн. евро хванаха митничарите на Аерогара София, съобщиха от Агенция „Митници." Иззети са 6 кг. мефедрон в 6 идентични пратки.

На 15 март при рутинна проверка под митнически контрол в склад на експресна куриерска фирма служители от сектор „Борба с наркотрафика" открили две пратки, съдържащи общо 2 кг. бяло прахообразно вещество.

Във връзка с това е задействана системата за контрол AIR SHIELD ( Въздушен щит) и на следващия ден са засечени още четири подобни пакета, съдържащи още 4 кг. идентично прахообразно вещество.

Установено е, че изпращачът е несъществуваща софийска фирма, получателят е в държава от ЕС.

От анализа в Централната митническа лаборатория става ясно, че откритото вещество е 4-Мethyl Methcathinone (Мефедрон) - високорисков за психиката и здравето на хората синтетичен наркотик, употребяван предимно от младите хора между 15 и 20 години.

Каналът за трафик на мефедрон е изграден преди 2 месеца, като целта е била да се промени страната на произход от Китай на България и така да се избегне проверката на пратките. Изчислено е, че от продажбата на 6-те кг., криминалният контингент щял да реализира печалба от близо 1 млн. евро.