Председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов и Пенчо Пенчев - началник на фирмата "Градски Транспорт" АД са били арестувани тази нощ при спец-акция на полицията.

В ареста се и бизнесменът Даниел Славов, известен във Варна с прякора си Дънката и главната счетоводителка на "Градски Транспорт" АД Яна Кръстева.

Всички са с мярка за неотклонение "задържане за 72 часа".

Издирва се и пети заподозрян - чуждестранен гражданин, най-вероятно холандец. На този етап обаче от прокуратурата отказват повече информация.
Четиримата задържани са присъствали на претърсването, изземването и обиските.

Задържаните са уличени за злоупотреби със служебно положение, съобщава радио Варна, позовавайки се на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Всички тези лица са съпричастни към злоупотреба с пари на община Варна за закупуването на автобуси - нови и втора употреба в общината, като голяма част от средствата са отклонени към определени лица.

"По този начин са ощетени варненските данъкоплатци. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНТ.

Той коментира, че връзката между Борислав Гуцанов и Даниел Славов е на приятелска основа, като това приятелство е било основата за извършване на съответните сделки.

Това е политическа репресия
            Корнелия Нинова

Операцията е наречена с кодовото име "Медузите" и се провежда съвместно с Окръжна прокуратура във Варна. Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров информира, че има събрани доказателства за облагодетелстване и източване на общинската каса.

Проверяват се три сделки, сключени от „Градски транспорт" ЕАД, чийто собственик е общината. Иззети са голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации.

Трите сделки, сключени от „Градски транспорт" ЕАД - Варна, чийто едноличен собственик е Община Варна, са за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия. Сделките са реализирани в периода 2003 - 2007 година с обща стойност на доставките приблизително 2 милиона евро.

Извършените сделки са в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки.
По една от тях, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата - собственик на автобусите, е два пъти по-малкаот неправомерно отклонените чрез посредници средства, съобщава БНР.
Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените по сделките престъпления.

Даниел Славов обаче е предприемач и строител. Неговата фирма строи много магазини, търговски комплекси и подземни гаражи във Варна. Славов е известен с това, че е бил състудент на председателя Гуцанов, а от скоро е и член на ИБ на БСП.

По този повод Корнелия Нинова определи операцията като „политическа репресия".

Цветанов подчерта, че на последното заседание с директорите на областните дирекции са начертани много мерки за арести на знакови фигури в редица градове, като целта е да се реагира адекватно, когато бъдат получени сигнали за нарушения и така да се прекрати ограбването на държавата.