Състав на Софийския градски съд оправда бившия изпълнителен директор на фондация "Демокрация" Пламен Илиев по обвиненията за финансови злоупотреби във фондацията, информират от пресцентъра на съда.

Пламен Илиев беше обвинен в неизпълнение на служебните си задължения, визирани в разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари с цел да набави за себе си и за фондацията облага в размер на 239 496 лева и избягване на дължим данък върху сумата в размер на 47 899 лв.

Съдът призна Илиев за невиновен и по обвиненията за съставяне на два официални документа с неверно съдържание - договори за дарение между фондацията и фирмите "Веран" ЕООД и "Букет 2001" ООД.

Пламен Илиев беше признат за невиновен и по обвиненията за сделки с парични средства, за които е знаел, че са придобити чрез документни престъпления.

Съдът отхвърли изцяло като неоснователен иска, предявен от държавата чрез процесуалния й представител - министъра на финансите Пламен Орешарски срещу Пламен Илиев.

Гражданският иск в размер на 47 899 лв. представляваше обезщетение за претърпени от държавата имуществени вреди в резултат на едно от обвиненията.

По време на пледоариите прокурорът не поддържаше първоначалните обвинения. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред САС.