Окръжната прокуратура в Лом осъди баща и син за умишлено убийство и друг опит за такова.

Бащата А. Шанков е осъден на 17 години затвор за умишлено убийство, а синът му З. Каменов - на 5 години и 3 месеца затвор за опит за убийство и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Към момента на извършване на престъплението момчето е било непълнолетно - ученик в 12 клас.

Двамата живели в град Лом и имали влошени отношения със съседите си - семейство Петкови. В управлението в Лом имало регистрирани жалби за саморазправи и закони между двете семейства.

Изяснено е, че на 11 февруари 2013 година съседите З. Каменов и Б. Петков, който бил в нетрезво състояние, отишли на почерпка в дома на свидетеля по делото - С. Г. Двамата се скарали и Петков започнал да заплашва ученика. Тогава последвали и удари от двете страни. Домакинът опитал да предотврати агресията, но Петков ударил и него. Напрежението ескалирало и Петков извикал братята си. Ученикът също извикал родителите си.

Докато родителите на момчето идвали към мястото на свадата обаче момчето изтичало до дома си и взел незаконно притежавана от него пушка. Той започнал да стреля във въздуха преди да влезе отново в къщата на свидетеля. Тогава пристигнал и бащата му - А. Шанков, който взел пушката и произвел изстрел по посока къщата на Б. Петков. Сачмите попаднали в паркиран на двора автомобил, а няколко засегнали крака на Б. Петков.

През това време от къщата си излязъл и брата на вече простреляния Б. Петков - Р. Петков и започнал да замеря с подръчни предмети двамата подсъдими. Шанков отново презаредил пушката и произвел изстрел срещу него като го уцелил в областта на гърдите. Р. Петков паднал пред къщата.

От съседния двор дотичал и другия брат на Б. Петков - В. Петков. Като го видял ученикът Каменов взел от баща си пушката, заредил я и произвел изстрел във въздуха, а след това прострелял В. Петков в корема.

След това ученикът изхвърлил пушката и патрондаша с останалите неизстреляни патрони през прозореца на необитавана постройка и се прибрал вкъщи.

През това време близките на Р. Петков, който не давал признаци за живот, го откарали в гр. Лом, където лекарите констатирали смъртта му. В. Петков бил опериран по спешност, което предотвратило фаталния му край.

В хода на досъдебното производство З. Каменов се признал за виновен за извършените от него престъпни деяния, в това число и за убийство на Р. Петков.

Събраните при разследването доказателства обаче опровергават дадените от него обяснения, с които той се опитал да оневини баща си и да поеме неговата вина за убийството на Р. Петков, с оглед по-ниската наказателна отговорност на непълнолетния. Впоследствие той бил обвинен за незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси и опит за умишлено убийство, а баща му - А. Шанков, в умишлено убийство.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.