Спецсъдът даде условни присъди на трима членове и секретар на ТЕЛК в Стара Загора. Те са осъдени за получени над 5000 лв. подкупи, за да завишат проценти на нетрудоспособност, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Условните присъди са "Лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок на председателя, на двама членове и секретаря на ТЕЛК - трети състав, в МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД в Стара Загора. 

Прокуратурата се самосезира заради издаваните ТЕЛК в МБАЛ-Пазарджик

Прокуратурата се самосезира заради издаваните ТЕЛК в МБАЛ-Пазарджик

Ще бъде изискана медицинска документация и снети обяснения от лекари

На тримата лекари в комисията съдът наложи и глоби от 4000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3000 лева.

Четиримата осъдени бяха предадени на съд през март 2016 г. с обвинението, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 души, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 % трайно намалена работоспособност.

Подсъдимите по делото са осъдени да заплатят солидарно придобитите в резултат на престъпните деяния суми по сметка на държавата.

Изготвени са 64 медицински експертизина освидетелствани лица, получили завишен процент на инвалидност, илитакива, с вписан висок процент, без да страдат от заболявания, налагащиопределяне на нетрудоспособност.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок. 

Новите изисквания за ТЕЛК няма да ощетят хората, уверява специалист

Новите изисквания за ТЕЛК няма да ощетят хората, уверява специалист

По думите на д-р Боряна Холевич и сега не във всички ТЕЛК-комисии има тесни специалисти

Припомняме, това не е първият случай на фалшиви ТЕЛК решения.

На 18 февруари повече от 10 лекари бяха арестувани при при операция на ГДБОП във Варна.

На 20 февруари 2019 г. спецпрокуратурата поиска постоятенен арест за шестимата обвинени в издаването на фалшиви ТЕЛК-ове..

Седмица по-късно, на 28 февруари, Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата варненски лекари, обвинени за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, информира bTV.

Двамата сирийци, задържани за участие в престъпната група, оставанаха под домашен арест.

На 1 юли съдът определи постоянен арест за четирима обвинени за участие в група за издаване на ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи в София.