Една година лишаване от свобода, като наказанието е отложено с тригодишен изпитателен срок – това е присъдата за бишвия директор на Професионална гимназия „Константин Кумановски” в Девня Йовка Б. за издаване на диплома с невярно съдържание.

Освен това Районният съд в Девня постановява директорът да няма право да работи в системата на образованието за срок от три години.

Бившата директорка е призната за виновна за преправяне на съдържанието на документ и съставяне на неистински официален документ, както и за съставяне на официален документ като длъжностно лице, в който удостоверила неверни обстоятелства. 

Случаят касае издаване на дубликат на диплома за бивша визпитаничка на техникума, която искала да използва дипломата си за кандидатстване в Медицинския университет във Варна. Тъй като младата жена имала оценка от среден (3) на държавния зрелостен изпит, директорът преправил в личния картон оценката на отличен (6), което довежда до повишаване на средния успех от дипломата на ученичката. В личния картон на ученичката били нанесени четири корекции.

Според обвинението подсъдимата Йовка Б. знаела, че дубликатът е нужен на бившата й възпитаничка, за да кандидатства.

Директорката лично издиктувала оценките на служител в училището и с подпис и печата на училището под дубликата го оформила като официален документ.

Ученичката кандидатствала, но не била приета. Срещу нея се води друго дело в Районната прокуратура във Варна.

Директорът Йовка Б. не признава вината си. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Варненския окръжен съд.