Осъдиха на 20 години затвор 61-годишен мъж, убил майка си по особено мъчителен начин в Сандански, съобщи Апелативна прокуратура -София.

Мъжът е обвинен за това, че на 11.03.2020 г., след като се е прибрал вкъщи в нетрезво състояние, се е държал агресивно спрямо 81-годишната си майка. След това й е нанесъл побой, като я е оставил в окаяно физическо и психическо състояние, при което насилникът си легнал.

Сутринта той отново предизвикал скандал и упражнил физическо насилие спрямо възрастната жена. Преустановил го, едва когато видял, че тя се влошава, след което отишъл на работа. Няколко часа по-късно М.С. била открита в безпомощно състояние от другия й син, който подал сигнал за случилото се на телефон 112. Пострадалата била транспортирана в болница, а извършителят на деянието - Р.С., бил установен и задържан.

Мъж отива зад решетките за 4 г. и половина заради закана за убийство

Мъж отива зад решетките за 4 г. и половина заради закана за убийство

Обвиняемият заплашил жена с убийство, малко след като излязъл от затвора

Въпреки предприетото спешно специализирано лечение пострадалата починала. Вещите лица, изготвили съдебномедицинската експертиза, посочват пряка причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и нанесения побой, довели до усложненията на състоянието на пострадалата и смъртта й.

Мъжът редовно упражнявал психически и физически тормоз върху майка си заради наследствени имоти, като той настоявал тя приживе да му прехвърли своя дял. Особено агресивен Р.С. ставал след употреба на алкохол. Пострадалата не подавала сигнали за насилието спрямо нея в правоохранителните органи.

Окръжният съд в гр. Благоевград е оправдал подсъдимия по обвинение за умишлено убийство. Тогава той е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда и е бил осъден на 7 години и 6 месеца "лишаване от свобода".

Срещу така постановена присъда Окръжна прокуратура - Благоевград е внесла протест с аргумент за незаконосъобразност и необоснованост.

Софийският апелативен съд отмени присъдата на първоинстанционния съд и призна подсъдимия Р.С. за виновен в квалифицирано умишлено убийство и му наложи ефективно наказание "лишаване от свобода".

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Върховния касационен съд.

Задържаха мъж от Севлиево за убийството на майка му

Задържаха мъж от Севлиево за убийството на майка му

Той е обвинен за това, че е нанесъл прободни рани в областта на шията на жената