Софийският градски съд е приел искането за екстрадиция на българин по обвинение на министерството на правосъдието на САЩ. Мъжът е в ареста до приключване на делото и евентуалната му екстрадиция.

На 24 януари 2019 г. Софийският апелативен съд е потвърдил решението на СГС. Мъжът не говори английски и е с влошено здраве.

Това описва в писмо Виктория Йосифова-Кънева - дъщерята на българина, застрашен от екстрадиране в САЩ до редакцията на news.bg.

Единственият преглед, който му е направен, е от медицинското лице в следствения арест, който му предписва вече трети антибиотик, който не дава никакъв резултат, пише Виктория.

"Както всички останали случаи, за които чухме в последните години, и този път човекът е невинен", пише Виктория Йосифова-Кънева.

"Баща ми бе задържан под стража на 11 декември 2018 г. по искане на САЩ за екстрадирането му. Обвиненията на Прокуратурата на САЩ са за участие в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари.

Баща ми е регистрирал търговско дружество в България с основна дейност покупко-продажба на виртуални валути през 2015 г. и оттогава с това се занимава", обяснява Виктория.

САЩ не искат повече екстрадиция за Желяз Андреев

САЩ не искат повече екстрадиция за Желяз Андреев

Едно неприятно за всички събитие е предотвратено, коментира Борисов

Баща й е арестуван на 11 декември 2018 г. Тогава в 06.30 ч. сутринта позвънили на вратата и след като бащата отворил, полицаите му поставили белезници. Отношението им, според Виктория, е било като към най-страшните престъпници.

"Не позволяват на майка ми и сестра ми да излязат от стаята дори, не разрешават на никой да се обади по телефона, камо ли на адвокат. Българските следователи са придружавани от лица, представени като агенти на Тайните служби, които си позволяват да претърсват жилището наравно с българските си колеги. Никой не връчва нито на баща ми, нито на сестра ми и майка ми заповед за арест, обиск, или какъвто и да е друг документ, даващ им правото да нахлуят в дома ни. След обстоен обиск, продължил повече от 5 часа, изземат всички компютри, мобилни устройства и пари (лични спестявания на семейството), дори кредитни и дебитни карти", пише Виктория.

Бащата е изведен от дома си. След това е обискиран офиса на фирмата му на ул. "Любляна". От офиса са иззети всички компютри, цялата касова наличност на фирмата, заплатите на служителите и пари на клиенти.

"Шокирани от случилото се, отидохме до офиса и именно там намерихме подхвърлена в целия хаос от претърсването заповед за задържане и претърсване, както и протоколи за иззетите от там вещи. В постановлението на Върховна касационна прокуратура пишеше: "След задържането Росен Йосифов да бъде настанен в помещенията на ОС "ИН" Сектор "Арести" - София, бул. "Г.М. Димитров" 42", описва преживяното дъщерята на обвиняемия.

По време на първото дело, на което се обсъжда мярката за неотклонение адвокатите прочитат, че в документите, изпратени от САЩ, се описват криминални деяния на 14 румънски граждани. Един от тях е бил клиент на фирмата на арестувания българин.

Според твърденията на американските власти българинът е бил съучастник на тези румънски граждани и им е помагал "да изперат" средствата си, придобити от криминална дейност.

Според обвинителния акт въпросните румънци са измамили американски граждани, като са публикували фалшиви обяви за продажба в интернет аукциони, а спечеленото са инвестирали в Биткойни (виртуална валута) в САЩ. Един от румънците продава биткойните на българския търговец на електронна валута. Румънският клиент започва да пише имейли до фирмата, че иска да продава още Биткойни, и от нея му отговарят, както на всеки клиент, разказва дъщерята на арестувания.

"Ще оставя на вас да намерите връзката между клиента, организирана престъпна група и пране на пари, защото аз не я намирам - нито логически, нито от изпратените от САЩ документи и доказателства. Такива просто липсват", описва

Първото заседание на делото е било седмица след ареста - на 18 декември 2018 г. Тогава е било обсъдено дали да бъде екстрадиран в САЩ. Според твърдението на съдиите в България, те не гледат дали обвиняемият ни сънародник е виновен или невинен по обвиненията на САЩ.

Българските магистрати решават дали да изпратят българина в САЩ на базата дали е спазена процедурата по искане за екстрадиция (т.е. дали Прокурата на САЩ е изпратила всички документи, изисквани по закон).

"Тях дори не ги интересува дали изпращат невинен човек на другия край на света. Една много важна подробност е, че баща ми дори не говори английски - не може да се защити, не може да разбере защо го съдят и какво искат от него, ако дори му стане лошо, не може да обясни какво му е", пише дъщерята.

По случая има създадена петиция.