След близо 5 часа дебати по евродоклада Висшия съдебен съвет реши, че ще излезе с обща позиция другия четвъртък, т.е. след една седмица.

Това обяви председателстващия съвета Димитър Узунов.

До вторник членовете на комисии към ВСС ще внасят предложения за мерки по посочените в доклада проблеми, а идния четвъртък те ще бъдат обсъдени и гласувани.

Узунов заяви, че е доволен от това, че всеки член на ВСС е дошъл днес подготвен, което показало единство на органа.

Докладът на ЕК не отчита положителното, покрусени магистрати от ВСС

Докладът на ЕК не отчита положителното, покрусени магистрати от ВСС

Камен Калпакчиев иска да се даде отговор как ще продължи реформата на съдебната карта

Припомняме, миналата седмица членовете на Висшия съдебен съвет отложиха обсъждането на мониторинговия доклад с една седмица с мотив да имат време да се запознаят с него.
Днес се събраха на извънредно заседание по темата. 
Направи впечатление отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров от заседанието, въпреки че едни от основните критики бяха насочени именно към подотчетното му ведомство.

От пресцентъра на ВСС информираха, че членовете на ВСС са коментирали, че в евродоклада се поставят укори към работата на Съвета, но част от тях са адресирани и към законодателната и изпълнителната власт.

Според висшите магистрати най-важната препоръка в Доклада е институциите, включително ВСС, да въведат и да спазват ясни стандарти за назначенията, за дисциплинарните производства и при реформата на съдебната карта.