Не всичко положително от ВСС е отразено в мониторинговия доклад на ЕК. В това е убедена Соня Найденова, която наскоро внезапно бе заменена от поста представляващ ВСС.

Припомняме, че днес Съветът се събра да обсъди последния евродоклад, в който имаше не малко критики именно към ВСС.

Когато правим това, което сме длъжни да правим, то не впечатлява обществото, това, което впечатлява обществото, е, когато ВСС реагира в нетипична ситуация, тоест дали реагира бързо, дали реагира адекватно и съсредоточено. Именно тези неспособности са маркирани в доклада. Те касаят както дисциплинарната дейност и кадровата политика, така и случаите на разследване на информации за корупционни действия и търговия с влияние, обяви Найденова.

Камен Калпакчиев пък прецени, че трябва да се даде ясен отговор как ще продължи реформата на съдебната карта, в какви срокове и с какви стъпки. Той призова колегите си да обсъдят това на работно заседание на 17 февруари, в което да набележат направеното до момента и конкретни времеви рамки за следващите действия.

От доклада на ЕК става ясно, че не сме изчистили докрай впечатлението, че предприемаме действия без вътрешен или външен натиск, убеден е пък Камен Иванов.

Съветът трябва да даде отговор, с който да покаже, че има възможност да взима решения от своята компетентност, без да му се оказва натиск, сочи формулата за решение на магистрата.

Припомняме, че обсъждането на становището на ЕК се случи в отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, макар поверената му прокуратура също да е обект на сериозни критики в мониторинговия документ.