Софийската градска прокуратура (СГП) е поискала от съда да наложи мярка за неотклонение задържане под стража на един от обвиняемите за грабежа на над 5 млн. лв. от инкасо автомобил, извършен на 15 ноември 2022 г. на паркинг на голям търговски център на Околовръстния път на София.

Разследването по случая е образувано в условията на неотложност в дена на грабежа и се провежда от СДВР под надзора на СГП, съобщиха от държавното обвинение.

След проведени множество действия по разследването и оперативно-издирвателни мероприятия с постановления от 21 декември 2023 г. трима души са привлечени като обвиняеми.

Повдигнаха обвинения на трима мъже за грабежа на 5 млн. лв. от инкасо автомобил в София

Повдигнаха обвинения на трима мъже за грабежа на 5 млн. лв. от инкасо автомобил в София

Информацията не е официално потвърдена

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и за въоръжен грабеж в особено големи размери. В обвинението се посочва, че от неустановена дата през ноември 2021 г. до 15 ноември 2022 г. са участвали в организирана престъпна група, която е била въоръжена с късо и дълго огнестрелно оръжие и е била създадена с користна цел - получаване на незаконни средства от престъпна дейност (чл. 321, ал. 3 НК). Мъжете са обвинени и за това, че около 07:30 ч. на 15 ноември 2022 г. на паркинга на търговския център в съучастие като съизвършители са откраднали от служебен инкасов автомобил 5 276 794.11 лв. Те употребили сила и заплаха, като насочили оръжие към двамата охранители, накарали ги да слязат от автомобила и да легнат на земята и ги ударили в тила с твърд предмет. От прокуратурата отбелязват, че грабежът е в особено големи размери, а извършителите са били въоръжени (чл. 199, ал. 2 НК). За двама от обвиняемите грабежът е извършен в условията на опасен рецидив (чл. 29 НК).

Един от обвиняемите изтърпява към момента е в затвора по влязла в сила присъда. Друг е обявен за издирване от полицията. Третият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес в Софийски градски съд е внесено искане да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".