Към настоящия момент в България са доказани общо 19 положителни резултати за новия грипен вирус подтип А/Н1N1/, познат като свински грип.

Това сочи справка на здравното министерство за епидемичната обстановка в страната. цитирана от zdrave.net.

На 14 юли в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ е доказан един положителен случай на грипния вирус. Става въпрос за 62-годишен мъж, който на 10 юли се е завърнал от Турция.

Той е имал оплаквания от главоболие, болки в гърлото, отпадналост и висока температура. На 10 юли е консултиран с инфекционист и хоспитализиран в инфекциозно отделение на многопрофилната болница в Ямбол. Взет e материал за лабораторно изследване.

Днес са доказани още два положителни случая на грипния вирус. Първият е на 14-годишно момиче от София, завърнало се на 13 юли от Турция. Заболяло е с висока температура, болки в гърлото и общо неразположение. Тя е била прегледана и хоспитализирана в Инфекциозна болница в София.

Вторият случай е на 15-годишно момче от Разград, пристигнало в България на 11 юли от ЮАР.
На 13 юли заболяло с висока температура, болки в очните ябълки, хрема и кашлица. Същия ден е прегледан и хоспитализиран в Инфекциозно отделение на многопрофилната болница в Разград.