Състав на Софийския районен съд за пореден път отложи делото за инцидента с падналия асансьор в "Майчин дом" през 2010 година.

Делото се точи вече 8 години и е отлагано над 20 пъти. Днес също бе отложено, тъй като подсъдимите не се явиха.

Подсъдимите за инцидента са Виктор Златков, изпълнителен директор на Майчин дом, Николай Костевски от ръководството на болницата, Галин Стоянов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Красимир Паунов, собственик на фирмата, която е отговаряла за поддръжката на падналия асансьор.

Съдът наложи глоба от 500 лева на адвокатите по делото, които не се явиха, и изиска да се представи писмено аргумент за отсъствието им в съдебната зала.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 септември от 10.00 ч. Другите възможни дати, в които страните по делото трябва да се съберат, за да се приключи осемгодишната сага, са 25 октомври, 20-27 ноември и 04 декември 2018 г.

Припомняме, с решение от 1 декември 2015 година Върховният касационен съд (ВКС) приключи едно от делата на т. нар. "асансьорни майки" - на Камелия Камбурова.

Върховните съдии оставиха в сила решението на Софийския апелативен съд, което постановява на пострадалата Камелия Камбурова да бъдат изплатени 75 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Това е първото от серията дела срещу СБАЛАГ "Майчин дом" с влязла в сила присъда.

Случаят е от 2 март 2010 г., когато в сградата на "Майчин дом" в София пропадна асансьор с 12 души, докато се движи от седмия към първия етаж. Сред пострадалите бяха 8 бременни жени, акушерка и мъж.

След инцидента бе назначена петорна експертиза. Първоначално за обвиняемите бе определена само глоба.

На 19 декември 2014 г. стана ясно, че пострадалата при падането на асансьор в "Майчин дом" Лидия Димитрова е осъдила болничното заведение за 90 000 лева.

През 2015 г. бяха образувани шест нови дела по случая.

С решение от 1 декември 2015 година Върховният касационен съд (ВКС) приключи едно от делата на т. нар. "асансьорни майки" - Камелия Камбурова.