Остават в ареста двамата митничари и компютърния специалист, обвинени в организирана престъпна група за подпомагане на контрабанда чрез манипулиране на данни в митническата информационна система. Това решиха магистратите от апелативния специализиран наказателен съд, съобщи БНР.

22-годишен е създателят на вируса за контрабанда

22-годишен е създателят на вируса за контрабанда

Има съмнения, че по този начин се е копирала и схема за превоз на наркотици

Припомняме, трима от шестимата обвинени за хакерската атака в Агенция "Митници" останаха за постоянно в ареста. Това са смятаният от прокуратурата за ръководител на организираната престъпна група Емил Милчев - бивш служител на ГКПП Калотина, Янаки Евтимов, който и сега работи на митница Гюешево и 22-годишният компютърен специалист Димитър Пешев.

Те са обвинени за участие в схема за контрабанда, като със специално написан софтуер Пешев е успял да пробие системата на митниците.

Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че при налагане на по-лека мярка за неотклонение на обвинените, има опасност да попречат на разследването или да се укрият.

Тримата митнически служители бяха задържани на 19-и май при специализирана операция за неутрализиране на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки.