Двама бездомници, обвинени за убийство по особено мъчителен начин, остават в ареста, съобщиха от окръжния съд във Варна.

Магистратите са решили, че искането на прокуратура е правилно и са преценили, че на двамата обвиняеми трябва да се наложи мярка за неотклонение "задържане под стража".

Д.Д. и В.М. са привлечени за обвиняеми за причиняване смъртта на мъж, а убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Жертвата е открита в края на миналата седмица в наводнено подземие на изоставен строеж в района на ЖП гара - Варна.

Магистратите са преценили, че на този етап има достатъчно доказателства, че двамата са извършили деянието, за което са обвинени. Това е станало ясно от събраните материали по делото, включително показания на свидетел, подкрепени от обясненията на единия обвиняем.

Ако бъдат признати за виновни, двамата може да получат "лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Д.Д. е с чисто съдебно минало, но В.М. е многократно осъждан, като последното му наказание "лишаване от свобода" е търпяно ефективно преди 2 години.

Съдът прецени, че е налице и другата предпоставка за взимане на мярка за неотклонение спрямо двамата задържани мъже. "Д.Д. и В.М. могат да се укрият, защото има достатъчно данни, че водят скитнически живот и обитават изоставени строежи", се казва в материалите на магистратите по делото.

Ако обвиняемите са на свобода те биха могли да попречат за разкриването на обективната истина по делото, защото разследването е в начален етап и предстои да бъдат установени и разпитани още свидетели, които също водят скитнически живот.