Оставиха за постоянно в ареста шофьора, причинил тежката катастрофа в Айтос.

Припомняме, мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 11 септември при управление на влекач с прикачено към него полуремарке, надхвърлящо допустимата максимална маса, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на една жена и средни телесни повреди на три пешеходки.

Освен това деянието е извършено след употреба на метамфетамин.

Обвиняемият може да получи от 5 до 20 години затвор за катастрофата.

Според бургаския окръжен съд има обосновано предположение за авторство на деянието от страна на подсъдимия.

Дрогиран тираджия помете 12 коли на светофар в Айтос, една жена загина
Обновена

Дрогиран тираджия помете 12 коли на светофар в Айтос, една жена загина

Шестима души са приети в болница

Съдът счита за необхоимо изготвянето на автотехническа експертиза за изясняване на обстоятелствата, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства. Според настоящия съдебен състав към момента по делото не се съдържат данни, сочещи на опасност от укриване на обвиняемия. В подкрепа на извода за липса на тази опасност са данните за трайна връзка на обвиняемия с населеното място, в което живее - Несебър, както и данните, че той има задължение за издръжка на малолетната си дъщеря.

Според съда обаче има реална опасност от извършване на престъпление от страна на обвиняемия, ако не бъде задържан. Справката за съдимост на шофьора сочи, че спрямо него са постановени четири предходни присъди за деяния, извършени в периода 1995 г. - 1998 г., за които той е бил санкциониран с различни по степен на тежест наказания - глоби и "Лишаване от свобода", но за които е отбелязано, че е налице реабилитация.

Европейският център за транспортни политики настоява за нова организация на движението в Айтос

Европейският център за транспортни политики настоява за нова организация на движението в Айтос

След тежката катастрофа, при която една жена загина, а 12 коли бяха пометени

Същевременно съдебната инстанция установи, че подсъдимият е извършил множество нарушения по ЗДвП в практиката си като шофьор, за които е бил многократно санкциониран по административен ред.

При допълнителен оглед в кабината на влекача, в портфейл с лични документи на обвиняемия е бил намерен и полиетиленов плик с амфетамин/метамфетамин.

Решението на Окръжния съд в Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред въззивна инстанция.