Специализираният наказателен съд остави в ареста добричкия бизнесмен Антон Проданов - основният свидетел по делото "Суджукгейт" срещу бившия депутат Живко Мартинов.

На днешното заседание магистратите отхвърлиха искането за изменение на мярката му за неотклонение.

Припомняме, Проданов беше задържан на 25 юли тази година в курорта "Албена" при мащабна спецакция в Добрич, София и Варна.

Специализираната прокуратура го привлече като обвиняем за ръководене на организирана престъпна група за укриване на ДДС в особено големи размери. Оттогава Проданов е задържан под стража с решения на две съдебни инстанции.

Арестуваха основния свидетел по Суджукгейт

Арестуваха основния свидетел по Суджукгейт

Съмнението към Антон Проданов е за данъчни престъпления

Спецсъдът отхвърли искането за изменение в по-лека на мярката му за неотклонение с мотива, че от привличането му към наказателна отговорност до момента не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат това.

Според съда събраните доказателства дават основание да се направи обосновано предположение, че Проданов е извършил престъпленията, за които е обвинен, може да извърши друго престъпление или да повлияе на разследването. Съдът мотивира отказа си и с факта, че досъдебното производство срещу обвиняемия се води ритмично и няма нарушение на правата му.

Решението на Специализирания наказателен съд може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Антон Проданов се прочу като бизнесмена от Добрич, който бил рекетиран от Живко Мартинов с четири тона суджук, поискани уж от името на премиера Бойко Борисов.

Според запознати Проданов бил в близки отношения с една от водещите политически партии в Добрич.

На 29 януари 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Живко Мартинов, обвинен за изнудване на бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма.

Спецоперация за данъчни престъпления в София, Добрич и Варна

Спецоперация за данъчни престъпления в София, Добрич и Варна

Изземват документи в офиси на търговски дружества, жилища и автомобили

На 11 януари 2019 г. стана ясно, че специализирана прокуратура е повдигнала обвинение за изнудване срещу бившия народен представител от 44-то Народно събрание Живко Мартинов

Делото, станало известно като "Суджукгейт", започна през юли 2017 г.

Според бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов Антон Проданов му е длъжник. По думите на бившия народен представител Мартинов: "Няма как да искаш от човек, който няма нищо. От умрял писмо не се иска".

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов
Обновена

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов

Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, показва проверка