Пловдивският окръжен съд остави в ареста 44-годишния клошар Любомир Данчев, предаде кореспондентката на БНР в града под тепетата.

Припомняме, че бездомникът е обвинен за умишления палеж на първия от четирите тютюневи склада, които изгоряха в събота. Според разследващите Данчев е виновен за подпалването на сградата на ул. „Екзарх Йосиф 13”. От нея пламъците се разпространиха по съседните сгради, паметници на културата.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че версията за клошаря подпалвач е най-вероятна, но не е единствената, по която работят разследващите.

Арестуваха клошар за подпалване на тютюневите складове в Пловдив
Обновена

Арестуваха клошар за подпалване на тютюневите складове в Пловдив

44-годишният пловдивчанин Любомир Данчев

Данчев бе задържан, след като гражданин предостави на разследващите видео материал от началото на пожара. В него се вижда как клошарят влиза и излиза от постройката, а минути по-късно от нея се издигат пушек и пламъци.

Влизайки в съдебната зала, Любомир Данчев обяви, че не е виновен. Той е категоричен, че не е запалил сградата. Клошарят поиска мярка подписка.

Прокурорът Костадин Паскалев изтъкна, че Данчев има няколко други пожара зад гърба си. На три места, където той е живял, е имало пожари. Представителят на държавното обвинение поиска Любомир Данчев да остане в ареста. Той подчерта, че обвиняемият е криминално проявен, като последно е изтърпял присъда за грабеж. Освен това Данчев нямал постоянен арест, подчерта още Паскалев.

От своя страна защитниците на Любомир Данчев поискаха той да бъде настанен в социална институция. Те смятат, че Данчев е изкупителна жертва на прокуратурата. Според адвокатката му версията, че пожарът е тръгнал от цигара, не можела да издържи, защото цигарата можела да е на пода или в кошче, а не на тавана, откъдето е тръгнал огънят.

Версията за клошара е водеща за палежа в Пловдив, обяви главният прокурор Цацаров

Версията за клошара е водеща за палежа в Пловдив, обяви главният прокурор Цацаров

Работело се в две посоки

Магистратите обосноваха решението си да оставят Любомир Данчев в ареста с аргумента, че всички събрани доказателства сочат, че пожарът е тръгнал именно от неговата стая. Те смятат също, че има опасност Данчев да се укрие или да извърши друго престъпление.

Ако Любомир Данчев обжалва решението на магистратите, съдът ще се произнесе с решение на 1 септември.