Шестима от ромите, задържани за предизвикани безредици в Ботевград остават в ареста. Прокуратура разследва на инцидента от нощта на 23 юни в ж.к. "Саранск" в града, в резултат на който са повредени три автомобила на жандармерията.

Припомняме, след като полицията прави забележка на ромите за силна музика, те нападат с колове, камъни, замеряни са дори с пейка и колело. Шестима роми бяха арестувани за нападението на 24 юни, сред тях има и една жена.

Към настоящия момент е установено, че късно през нощта, пред блок 15, шестимата обвиняеми (Г.М., Г.А., С.Н., И.Д., Ж.Ч. и Х.Х.), грубо нарушават обществения ред с ясно неуважение към обществото, оказали са и съпротива срещу орган на властта. Г.М. прозовава тълпа - неустановени до момента лица, живеещи в бл. 15 и бл. 14 в същия жилищен комплекс, с думите: "Ей, съберете се, бе! Излизайте всички! Какво чакате, няма да им се даваме на тези!"

Задържани са шестимата нападатели на полицаи в Ботевград
Обновена

Задържани са шестимата нападатели на полицаи в Ботевград

Сред арестуваните е и жена, участвала в конфликта

В резултат на това към полицаите и ползваните от тях коли полетяли различни предмети. Обвиняемият Г.М искал да принуди властите да не съставят акт за нарушаването на обществения ред и да не изземат две тонколони от Х.Х.

В резултат на действията на обвиняемата Г.А., хвърлила камък и други вещи както към полицаите, така и към служебните автомобили, е счупено предно панорамно стъкло, деформирана чистачка, побит тавана, задна броня и други повреди на обща стойност 2 094 лева.

Ромите от Ботевград: Полицаите ни нападнаха

Ромите от Ботевград: Полицаите ни нападнаха

Проблемът с шума - често срещан

На други два служебни автомобила са счупени предни леви стъкла и светлинна уредба, нанесени деформации по различни части, като причинените щети са 1 220 лева.

Ж.Ч. също подбужда участници в тълпа да употребят сила срещу органите на реда, С.Н. хвърлил дървена пейка и велосипед по тях, а И.Д. и Х.Х. различни предмети.

Обвиняемият Х.Х. отказал да предаде двете тонколони, причина за нарушението и оказал съпротива при задържането му. По искане на Районна прокуратура - Ботевград срещу шестимата обвиняеми са били взети мерки за неотклонение "задържане под стража".

Гумени куршуми и палки е трябвало да ползват полицаите в Ботевград

Гумени куршуми и палки е трябвало да ползват полицаите в Ботевград

За зам.-министър Стефан Балабанов ромите имат маниер на изричане на неистини