Само тримата непълнолетни имигранти, които бяха задържани след бунта в лагера за бежанци в Харманли, са освободени от ареста. На другите 15 съдът отказа да промени постоянната мярка "задържане под стража", съобщи haskovo.marica.bg.

Хасковския окръжен съд постанови на свобода да излязат Наим Галамхан, Насер Хаджихан и Делдай Ахмадзай.

Делдай казва, че е на 13 години и това го знае със сигурност от баща си, който го изпратил, когато напуснал Афганистан. Делдай е дошъл в България с братовчедите си и всичките му роднини са в лагера Военна рампа, само него са преместили в Харманли.

Изписаха афганистанеца с мозъчен кръвоизлив от бунта

Изписаха афганистанеца с мозъчен кръвоизлив от бунта

Преместен е в Бусманци, но остава под наблюдение

За Делдай няма събрани категорични данни за възрастта му и затова няма как да се направи извод дали изобщо може да носи наказателна отговорност. Така се мотивира 3-членният състав с председател съдия Господинка Пейчева. Решението на магистратите е окончателно.

Другите двама освободени са на по 16 години. Мотивите на съда са, че за непълнолетни мярка "задържане под стража" може да бъде взимана само в изключителни случаи, а този не е такъв.

За тях беше разпореден надзор от служител на Детска педагогическа стая към районното в Харманли.

Всички останали 15 задържани останаха зад решетките.

На 28 ноември районният съд в Харманли определи най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража" на абсолютно всички от арестуваните 17 афганистанци и един иранец. Обвиненията им бяха за хулиганство, отличаващо се с особени цинизъм и дързост.