Столичният административен съд потвърди глобата от 1000 лева за председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, пише "24 часа". Към момента не са публикувани мотивите на съдиите.

Решението е на тричленен състав на административния съд в София. Според магистратите Панов бил нарушил действащия към 2017 г. Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности с това, че не бил подал декларация пред Сметната палата.

Искат 1000 лв. глоба от Лозан Панов за неподадена декларация

Искат 1000 лв. глоба от Лозан Панов за неподадена декларация

За същото глобили Сотир Цацаров с 300 лв., а Евгени Диков - с 400 лева

Припомняме, Съдия №1 бе наказан от Сметната палата на 10 януари 2018 г. за неподадена имуществена декларация за себе си и членовете на семейството си за 2016 г. Панов оспори глобата пред Районния съд с мотиви, че по закон той трябва да подаде декларацията си пред Инспектората към ВСС (ИВСС), а не пред Сметната палата, както твърдят от там.

Това задължение е възложено след промени в Закона за съдебната власт. Според него съдиите, прокурорите и следователите трябва да декларират имущество и интереси пред Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Съдиите защитават Лозан Панов с открито писмо

Съдиите защитават Лозан Панов с открито писмо

За "недопустим натиск" е обявена исканата информация за избор на председатели на съдилища

В началото на 2018 г. председателят на ВКС заведе дело срещу комисията "Антикорупция" в чиято структура вече се беше вляла дирекцията на Сметната палата, отговаряща за публичността на имуществото на властимащите. Искането му бе глобата да бъде отменена.

През ноември 2018 г. съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд остави в сила наложената санкция, а Панов обжалва.

От ЕК разглеждат твърдения за политически натиск върху наш върховен съдия

От ЕК разглеждат твърдения за политически натиск върху наш върховен съдия

Еврокомисар Йоурова обясни, че няма официална позиция по въроса