В Еврокомисията ще проследят твърденията за упражняван политически натиск върху съдия от българския Върховен касационен съд. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова в отговор на въпрос дали е наясно, че върховен съдия у нас заявява, че е подложен на политическа атака, а семейството му - на тормоз, защото не изпълняват политически поръчки.

"Това е нещо ново, нямам официална позиция по въпроса. Случаят ще бъде проследен от Комисията отблизо", заяви Йоурова, цитирана от БНР.

В питането не бе споменато име. Въпросът бе отправен в контекста за проблемите с независимостта на съдебната власт в Полша и в Румъния.

Припомняме, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нееднократно споменаваше за политически натиск над него и тормоз над семейството му.

Още преди конкурса за председател на ВКС през януари 2015 г. Лозан Панов бе леко бутнат от автомобил докато прави сутрешния си крос. След кратко оттегляне, Панов определи случая като "битов инцидент" и отново се включи в надпреварата за поста, на който бе избран.

След като стана председател на Върховния касационен съд Лозан Панов нееднократно изявяваше своето мнение както за съдебната реформа, така и за отделни случаи в сферата на правосъдието.

Най-ярката "атака" срещу върховния съдия бе на 27 април 2017 г. Тогава пред сградата на ВСС беше проведен "флашмоб" с шест прясно отрязани агнешки главички - колкото бяха магистратите, поискали разследване на главния прокурор Сотир Цацаров за участието му в срещата в ЦУМ.

Искането за разследване на главния прокурор беше отхвърлено като "опит да се дестабилизира държавата".

Неформалната среща бе организирана от бизнесмена-политик Георги Гергов, който след това бе принуден да напусне БСП. На срещата са присъствали бизнесменът Сашо Дончев и Сотир Цацаров. Пръв публичност за подобно виждане даде Дончев.

Председателят на ВКС Лозан Панов е санкциониран с 1000 лева за това че е подал имуществена декларация пред Инспектората на ВСС, вместо пред Сметната палата. Подаването на документа е в съгласие с промяна в Наредбата, която указва декларирането на имуществото от висшите магистрати, аргументира се Панов.

На 12 юли стана ясно, че до месец Софийският районен съд ще се произнесе с решение по наложената парична санкция на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради невнесена декларация. Панов обжалва наказателното постановление от 1000 лв. на КПКОНПИ.