Договори за строителство на две сгради на РИОКОЗ в Русе и Търговище на обща стойност над 9 млн. лв. без осигурено финансово обезпечение са били сключени на местно ниво при предходното ръководство на Министерството на здравеопазването, съобщи днес здравният министър д-р Божидар Нанев, цитиран от БНР.

Той допълни, че изграждането на тези две сгради е със съмнителна целесъобразност. По договорите са платени авансово известни суми, има и готовност с проектна документация, но самото строителство не е започнало.

Министърът заяви още, че поддържа предложението си при издаването на каквито и да е документи от държавната и местната администрация да има задължително изискване за платени здравни осигуровки.

Министър Нанев участва заедно с премиера Бойко Борисов в откриването на две обновени клиники - по кардиология и образна диагностика, както и на родилно отделение в УМБАЛ "Св. Анна" в столицата.

Пред "Хоризонт" директорът на Инспектората в Русе д-р Маргарита Николова, която е подписала договора, заяви, че досега са получени само 1,5 млн. от 4-те млн. лв.

"Договорът си е сключен по надлежния ред, има си представители на РЦЗ, така че всичко се е движило съгласно Закона за обществените поръчки. В средата на миналата година е изплатена на строителната фирма и в момент фирмата е дала свои пари, около 1 млн. лв., които не са разплатени с тях, тъй като миналата година не са ни отпуснати средства", посочи д-р Николова.