Членовете на прокурорската колегия на ВСС са обезпокоени от декларацията на управляващата коалиция и парламентарните групи "ПП", "БСП за България", "ИТН" и "ДБ", в която се призовава за оставка на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България.

Декларацията бе обявена на 14 януари 2022 г. от трибуната на 47-то Народното събрание. Становището на заседанието на прокурорската колегия на ВСС е прието днес - 19 януари.

Според прокурорите с декларацията се демонстрира безцеремонно погазване на принципите на правовата държава. Посочва се, че застрашеното върховенство на закона и засягането на европейските ценности по чл. 7 от Договора за Европейския съюз.

Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев

Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев

За укриване на документи, за служебно влияние

Очаква се Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да предприеме действия в защита, като бъде поискана среща с всички европейски институции, имащи отношение към опазване върховенството на правото.

Становището ще бъде изпратено на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър - председателя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията "ГРЕКО" и на Европейския главен прокурор.

Становището е прието в съответствие с Механизма за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

Конституционният съд решава за мандата на Иван Гешев

Конституционният съд решава за мандата на Иван Гешев

Питането направи проф. Янаки Стоилов

Припомняме, през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

След като от ВСС отказаха да освободят Гешев, Стоилов изрази намеренията си да обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

По-късно Янаки Стоилов бе избран за конституционен съдия. На негово място бе назначен Иван Демерджиев. Стоилов изпрати запитването си за предсрочно освобождаване на Иван Гешев на Конституционния съд.