Не искат да ни чуят. С този призив се обърнаха към редакцията на News.bg от Инициативна група „Бъдеще за глухите в България".

На среща, инициирана от тях, те разказаха как от Сдружение „Съюз на глухите в България"не дават гласност на исканията им и как страната ни не позволява тяхното развитие, независим начин на живот и социално включване в общността.

Проблемите на глухите в България са много, по всеки един от тях можете да напишете материал, обобщиха ситуацията те. Сред тях са неправилно разпределени субсидии и нуждата жестомимичният език да се утвърди като официален както в България, така и в останалите европейски страни.

От „Бъдеще за глухите в България" се борят за равнопоставеност на хората с увреден слух, така че да участват активно във всички сфери на обществения живот. Като начин да се справят с проблема те посочват европейските програми, за които обаче те нямат информация какво се прави от страна на „Съюза на глухите" в България по тях.

Не ни информират по места какви са възможностите за пълноценна социална и трудова интеграция, посочват още от инициативната група. Уставът на СГБ, по техните думи, е изключително порочен, защото дава шанс на ръководството да се избира по възможно най-манипулативния начин.
„Делегати по места стават само хора, които декларират предварително, че ще гласуват в полза на Васил Панев. Така той е председател над 50 години", оплакват се от инициативната група. Те уточняват, че в СГБ няма мандатност, а само обещание, че поредният му избор ще е за последно.

Съюзът на глухите в България е съюз на една клика, която обслужва собствени интереси - на председателя и неговото обкръжение, на приближени и доносници, споделят от групата.

В България има 13 предприятия на глухите, само 4 от тях обаче функционират. Към всяко от тях има общежитие, в което работещите се настаняват. Сметките си получават на хартия, написани на ръка. Така през февруари 2007 година на един от обитателите на едно такова общежитие му е пристигнала сметка за ток 3200 лв. Наложило се мъжът да замине да работи в Италия, за да се може да се разплати.

От Инициативна група „Бъдеще за глухите в България" са пращали редици писма с искания за помощ до Президентството, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Социалното министерство, Национална експертна лекарска комисия, Агенцията за хора с увреждания, дори ООН... Въобще до всички с отношение към случая.

Отговор обаче нямало. Единствено от президентството посочили, че това е вътрешен проблем и не е в тяхната компетенция.

Разбрали, че не могат да получат подкрепа отвън, от Инициативна група „Бъдеще за глухите в България" решават да я реализират отвътре и започват да събират подписи за свикване на Общо събрание на сдружението, на което да се приеме нов устав, осигуряващ възможност на глас на всеки един от членовете и нов състав на управителния орган. Събрани са 3000 електронни подписа и близо 1400 в писмен вариант.

Това обаче не се случило и на 2 октомври миналата година е входирана жалба до Софийски градски съд, откъдето обаче поискали доказателство за автентичността на подписите. Оказало се, че в електронен вариант те били практически невалидни.

Започнало повторно набиране на подписи. Паралелно с това обаче координатори започнали да заплашват взелите участие в подписката, че ще им спрат пенсиите и друг вид помощи. Хората, неосведомени добре, че всъщност тези пари се отпускат от държавата и въпросната служителка няма нищо общо с тях, отказали втори път да дадат гласа си.

Тогава била входирана и жалба до Прокуратурата. Били привикани тези, които са заплашвани, за да дадат показания. Делото обаче било прекратено, защото неясно как, било доказано, че координатори не са извършвали подобни действия.

В момента също тече едно дело - против член на инициативна група от районната организация на глухите в Пловдив. Въпреки че е редовен и лоялен платец, посочват от Инициативна група „Бъдеще за глухите в България", Лили Ангелова е обвинена за неплащане на членски внос за период от 3 години. Делото се гледа в Софийски градски съд.