Сребърни бижута за над 10 000 лева откриха митническите служители на "Капитан Андреево". Накитите са били скрити в тоалетната на автобус,.

Автобусът е бил със сръбска регистрация и е влизал в страната ни от Турция. Двамата шофьори и пътниците не са декларирали стоки и валутни ценности.

При проверката се установява, че в естествена кухина в тоалетната на автобуса, под умивалника, е укрит черен полиетиленов плик с изделия от бял метал.

В укритието са намерени 710 чифта обеци, 33 медальона, 22 пръстена, 8 синджира, 4 гривни. Общото тегло на сребърните накити е 2,619 кг, които според направената от вещо лице експертиза са от висока бижутерска проба 925, на обща стойност 10 427 лева.

Бижутата са принадлежали на втория шофьор на автобуса, но вече са отнети в полза на държавата. Срещу шофьора, сръбски гражданин, е съставен акт за нарушение на Валутния закон. За обезпечаване на евентуални вземания от нарушителя са иззети 500 евро.

При общо осем отделни случая през месец септември, митническите служители на митнически пункт "Капитан Андреево" са задържали близо 4 кг контрабандни златни и сребърни бижута на стойност над 92 000 лева.